Σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και ειδικότερα στον αγροτικό τομέα στρέφει το ενδιαφέρον της η οικογένεια Αμπράμοβιτς.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της περιφέρειας Μπέλγκοροντεν έκρινε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο για την κατασκευή συγκροτήματος θερμοκηπίων στην περιοχή.
Σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων, το σύνολο των μετοχών της υπό σύσταση εταιρείας "Greenhouse" ανήκει στον μεγαλύτερο γιο του δισεκατομμυριούχου Roman Abramovich , τον Arkady Abramovich, με το 99,99% να το κατέχει μέσω της εταιρείας "Sigma Capital" και το υπόλοιπο 0,01% να του ανήκει απευθείας. Η σχετική ενημέρωση από το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για το νέο project του ρώσου μεγιστάνα και ειδικότερα:
Στο πρώτο στάδιο, η εταιρεία "Greenhouse " θα κατασκευάσει 24 εκτάρια θερμοκηπίων μέχρι το τέλος του 2017, με το ύψος της επένδυσης να φθάνει τα 5,93 δισ. ρούβλια και την ετήσια παραγωγική ικανότητα της εταιρείας να φθάνει τους 19.300 τόνους λαχανικών. Μέχρι το 2020, η έκταση των θερμοκηπίων θα αυξηθεί σε 108 εκτάρια και η παραγωγή λαχανικών θα φθάσει τους 95.000 τόνους.
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 20-25 δισ. ρούβλια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος παραγωγής λαχανικών στην περιοχή Μπέλγκοροντ θα είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που θα συνεπαγόταν η υλοποίηση ενός παρόμοιου έργου στο νότο της χώρας, λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης και φωτισμού που απαιτείται. Ως αποτέλεσμα, η περίοδος αποπληρωμής του έργου μπορεί να υπερβεί τα 7-8 έτη.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εκμισθώσει στην εταιρεία "Greenhouse" 191 εκτάρια στον αγροτικό οικισμό Kotovsky Oskol Urban District για μία περίοδο 49 ετών, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Αυτό είναι το πρώτο έργο του υιού Abramovich στον αγροτικό τομέα.
Μέσω του Ταμείου Ara Capital, ο Arkady Abramovich κατέχει ήδη το 39,62% των μετοχών της Zoltav Resources , η οποία ειδικεύεται στην εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επενδυτές από άλλους κλάδους έχουν στραφεί στην παραγωγή λαχανικών. Για παράδειγμα, το 2014 ένας από τους ιδρυτές του τηλεπικοινωνιακού παρόχου "Skartel" (ο Sergey Adoniev) απέκτησε το 80% των μετοχών της αγροτικής επιχείρησης “Τεχνολογίες Ανάπτυξης Θερμοκηπίων” (TTP).
Η εταιρεία TTP λειτουργεί ήδη δύο συγκροτήματα θερμοκηπίων στις περιοχές της Τιουμέν και της Μόσχας, ετήσιας παραγωγικής δυνατότητας περίπου 19.000 τόνων λαχανικών. Μέχρι το 2020, η TTP σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 90.000 τόνους ετησίως.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της AFK "Sistema" Vladimir Yevtushenko, στα τέλη του 2015 απέκτησε το μεγαλύτερο συγκρότημα θερμοκηπίων στη Ρωσία, επ’ ονόματι "Νότος", έκτασης 140 εκταρίων, στην περιοχή της Δημοκρατίας των Καρατσάι - Τσερκεσίων. Τέλος, πριν από το τέλος του 2016 πρόκειται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να αρχίσει η λειτουργία θερμοκηπίων εκτάσεως 100 εκταρίων από την εταιρεία "Rusagro" του επιχειρηματία Vadim Moshkovich.
Σημειώνεται ότι εν μέσω των ρωσικών αντιμέτρων που απαγόρευσαν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης, καθώς και των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία έναντι των τουρκικών αγροτικών προϊόντων, οι καταναλωτές στράφηκαν προς τα εγχώρια λαχανικά θερμοκηπίου, η ζήτηση για τα οποία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.
Επιπλέον, η στήριξη που παρέχει το κράτος σε επενδύσεις στον τομέα αυτό, η οποία μπορεί να ανέλθει και στο 20% του κόστους του έργου, έχει εντατικοποιήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών. Σύμφωνα με τη ρωσική Ένωση Φρούτων και Λαχανικών, το 2015, η έκταση των θερμοκηπίων στη χώρα αυξήθηκε κατά περίπου 10% και ανήλθε σε 2.200 εκτάρια. Εάν η κρατική υποστήριξη συνεχιστεί, η Ρωσία θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της σε λαχανικά θερμοκηπίου έως το 2020, οπότε υπολογίζεται ότι η έκταση των θερμοκηπίων θα έχει αυξηθεί κατά επιπλέον 1.300 εκτάρια, σε 3.500 εκτάρια.