Αντιδρά έντονα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης, το οποίο αποφάσισε να θέσει προς ενοικίαση την νήσο Αλιμνιά μεταξύ Χάλκης και Ρόδου, με στόχο την άμεση τουριστική της αξιοποίηση.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην χθεσινή του συνεδρίαση κατήγγειλε τις κινήσεις αυτές καθώς εάν προχωρήσει αυτή η «αξιοποίηση», υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι για την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.
«Μια τέτοια απόφαση χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών και μάλιστα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου (ΚΒ ΕΠΚΑ, 4η ΕΒΑ, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου), η οποία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ασκεί τον αρχαιολογικό έλεγχο για την προστασία των μνημείων του δωδεκανησιακού νησιωτικού συμπλέγματος, εγείρει ερωτήματα για τον χαρακτήρα της οικονομικής επένδυσης στην οποία διατίθεται να προβεί ο Δήμος Χάλκης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.
Η νήσος Αλιμινιά μάλιστα είναι κυρηγμένο ολόκληρο από το 1999 ως αρχαιολογικός χώρος, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που υπάρχουν εκεί, πράγμα που σημαίνει πως το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
Ως ένα από τα μοναδικά διαχρονικά μνημεία του Αιγαίου χαρακτηρίζει ο ΣΕΑ, το νησάκι που βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Χάλκης λόγω της πλειάδας των παλαιοχριστιανικών ταφών αλλά και ρωμαϊκών μνημείων που υπάρχουν εκεί.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Θεωρούμε ότι η Αλιμνιά, ένα από τα μοναδικά διαχρονικά μνημεία του Αιγαίου με πλούσιες αρχαιότητες -ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς τάφους, μέρη παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αλλά και αγγεία της νεολιθικής εποχής-, κινδυνεύει άμεσα με οριστική εξαφάνιση, αν προχωρήσουν σχέδια ενοικίασής της».
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σύμφωνα με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «ο δήμος, χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε το υπουργείο Πολιτισμού αλλά ούτε και το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να αναθέσει σε διεθνή εταιρεία την δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας».