Η απόφαση για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία μπορεί να αποφασιστεί μετά από δημοψήφισμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που επιτέθηκε στην ΕΕ για τις αντιδράσεις της.
Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται εν θερμώ, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην FAZ, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Κυριακή. «Ισως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», πρόσθεσε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μεγάλη η πίεση προς το AKP, το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να προχωρήσει στην επαναφορά της θανατικής ποινής. «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε ''αν δεν επαναφέρετε την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας''», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Τσαβούσογλου δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να παραδίδει μαθήματα στην Τουρκία για το θέμα. «Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία δεν οδηγούν πουθενά», πρόσθεσε.
Ακόμη ανέφερε ότι είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Αναφερόμενος στον Φετουλάχ Γκιουλέν, σημείωσε ότι η Αγκυρα έχει συγκεκριμένες ενδείξεις για την εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα. «Οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει αυτές τις χώρες.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο: «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες», τόνισε.