Με μεγάλη προσοχή, Αθήνα και Σκόπια αναμένουν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την παραβίαση ή μη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Το θέμα αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις, με τον κ. Παπαδήμο να συγκαλεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της συμπολίτευσης. Όλα αυτά στη σκιά της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν οι δηλώσεις του οποίου αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Τι ζητούν τα Σκόπια από την Αθήνα
Η κυβέρνηση των Σκοπίων κατηγορεί την Ελλάδα ότι τον Απρίλιο του 2008, υπο την απειλή του βέτο, εμπόδισε την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Με την προσφυγή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητούν μια ετυμηγορία που θα εμποδίζει την Ελλάδα από το να μπλοκάρει την μελλοντική είσοδο της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς.
Τι απόφαση να αναμενουμε
Η απόφαση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες αναμένεται να τηρήσει τις ισορροπίες, δικαιώνοντας την πλευρά των Σκοπίων κατά το..ήμισυ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Διεθνές Δικαστήριο θα αναγνωρίσει παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται να εμποδίσει την ελληνική κυβέρνηση από το να εγείρει μελλοντικές αξιώσεις για να επιτρέψει είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.
Άλλωστε, μια τέτοια απόφαση θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τις αποφάσεις τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ οι οποίες έχουν ληφθεί ομοφώνως από τα κράτη μέλη και οι οποίες θεωρούν την επίλυση της ονομασίας της γειτονικής χώρας σαν προαπαιτούμενο προκειμένου να ενταχθεί στους κόλπους τους.
Στη σκιά της επίσκεψης Μπάιντεν
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς την ώρα που ο κ. Μπάιντεν θα εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, στη Χάγη θα ανακοινώνεται επισήμως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Είναι σαφές συνεπώς, πως οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δημιουργήσουν δυναμική και διπλωματικές ζυμώσεις.
«Καυτή πατάτα» για τον Παπαδήμο
Ο χειρισμός του θέματος δεν θα είναι εύκολος για την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής. Οι αποκλίνουσες θέσεις των κομμάτων επί της εκκρεμότητας της ονομασίας δεν επιτρέπουν μεγάλη ευελιξία και υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συμπολίτευσης.
Ο κ. Παπανδρέου είχε αναφερθεί στην πιθανότητα η νέα κυβέρνηση να κληθεί να χειριστεί την «καυτή πατάτα» των Σκοπίων. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας διατηρούνται χαμηλοί τόνοι παρά το γεγονός ότι οι θέσεις του κ. Σαμαρά για το θέμα είναι γνωστές. Μόνος σαφής ως προς τη στάση του φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος προειδοποίησε προ ημερών πως σε περίπτωση συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για τη γειτονική μας χώρα, τότε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει μεταξύ αντίθετων θέσεων και σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι αν υπάρξει κακοφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, αυτό ίσως να δώσει την ευκαιρία σε τρίτους να εγείρουν το ζήτημα.
Επιπλέον ο κ. Παπαδήμος πρέπει να απαντήσει στην επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος τον κάλεσε να βοηθήσει τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται μετά την έκδοση της απόφασης, καθώς ο Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα. Στα Σκόπια έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στοχευμένες ενημερώσεις δημοσιογράφων και έχει ζητηθεί απόλυτη σιωπή ως την ανακοίνωση της απόφασης.
Πιθανά προβλήματα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Επιπλέον, η ετυμηγορία της Χάγης αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ. Σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η διεύρυνση, χώρες όπως η Βρετανία ή η Σουηδία αναμένεται να εγείρουν θέμα ως προς την ένταξη των Σκοπίων.
Ανάλογο φαινόμενο θα μπορούσε να λάβει χώρα και κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου όπου κράτη-μέλη όπως η Τουρκία ίσως αμφισβητήσουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου.