Δεκαοχτώ μήνες τρόμου και θρήνου: Οι επιθέσεις στην Ευρώπη, από τον Ιανουάριο του 2015 - iefimerida.gr

Δεκαοχτώ μήνες τρόμου και θρήνου: Οι επιθέσεις στην Ευρώπη, από τον Ιανουάριο του 2015

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ LAURENT GILLIERON
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε φορά που κάνει τον γύρο του κόσμου μία τέτοια τρομακτική είδηση,, όπως το μακελειό του Μονάχου,το σύννεφο του τρόμου απλώνεται ακόμη περισσότερο πάνω από την Ευρώπη, που τείνει να μάθει πλέον να ζει υπό το καθεστώς του φόβου.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στο Μόναχο, η Telegraph θυμήθηκε τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων 18 μηνών, που συγκλόνισαν την Ευρώπη. Μία λίστα η οποία, δυστυχώς, γίνεται όλο και πιο μεγάλη.

7 Ιανουαρίου 2015, Charlie Hebdo, Παρίσι
Ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού και σκοτώνουν 12 ανθρώπους. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

8 Ιανουαρίου 2015, εβραϊκό παντοπωλείο, Παρίσι
Ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκοτώνει μία αστυνομικό και εισβάλει στο παντοπωλείο, όπου σκοτώνει τέσσερα ακόμη άτομα. Τόσο ο Κουλιμπαλί όσο και οι αδελφοί Κουασί σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά αργότερα. Ο Κουλιμπαλί είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και ήταν στενός φίλος των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo, τους οποίους γνώρισε στη φυλακή το 2005.

26 Ιουνίου 2015, χημικό εργοστάσιο, κοντά στην Γκρενόμπλ
Ενας άνδρας αποκεφαλίζεται και αρκετοί ακόμη τραυματίζονται. Ο Γιασίν Σαλί, που είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθη και αργότερα αυτοκτόνησε στη φυλακή.

21 Αυγούστου 2015, τρένο στη διαδρομή Αμστερνταμ- Παρίσι
Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες καταφέρνουν να σταματήσουν έναν ένοπλο. Ο ύποπτος, ο Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Καζάνι, συλλαμβάνεται αργότερα στη νότια Γαλλία. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ο Ελ Καζάνι θεωρείται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου.

13 Νοεμβρίου 2015, Παρίσι
Δεκάδες σκοτώνονται, καθώς ένοπλοι με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες κάνουν μία σειρά επιθέσεων σε εστιατόρια, έναν συναυλιακό χώρο και έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

7 Ιανουαρίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Αυτή η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην Αγιά Σοφιά. Ο δράστης ήταν ο Ναμπίλ Φαντλί, Σύρος μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

19 Μαρτίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Σε έκρηξη σε πολυσύχναστο δρόμο χάνουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και 36 τραυματίζονται. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισλαμικό Κράτος.

22 Μαρτίου 2016, Βρυξέλλες
Η βελγική πρωτεύουσα γίνεται στόχος επιθέσεων, στο αεροδρόμιο και το μετρό, σε σταθμό κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δράστες ανήκαν σε τρομοκρατικό πυρήνα που είχε εμπλακεί και στην επίθεση στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015, με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

7 Ιουνίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Σε ώρα αιχμής, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά προκαλεί το θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων. Ηταν μία από τις χειρότερες επιθέσεις στην πόλη την τελευταία δεκαετία. Τα «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» αναλαμβάνουν την ευθύνη.

13 Ιουνίου 2016, Παρίσι
Ο αστυνομικός Ζαν Μπαπτίστ Σαλβέν και η σύζυγός του μαχαιρώνονται και πεθαίνουν, μέσα στο σπίτι τους, κοντά στο Παρίσι, από έναν άνδρα που δήλωσε ότι έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

28 Ιουνίου 2016, Κωνσταντινούπολη
Τρεις δράστες ανοίγουν πυρ και κάνουν επίθεση με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο. Ο τραγικός απολογισμός είναι 41 νεκροί και 239 τραυματίες. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος.

14 Ιουλίου 2016, Νίκαια
Ο Μοχάμεντ Λαχουαεΐ Μπουλέλ σκοτώνει 84 άτομα και τραυματίζει δεκάδες, οδηγώντας το λεωφορείο του κατά πάνω του πλήθους. Θεωρείται ότι είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ