Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και με τις εξελίξεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία να είναι ραγδαίες, η κυβέρνηση «τρέχει» να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς.
Τόσο η πίεση προς τις ελληνικές αρχές για την έκδοση των «8», όπως έχει ζητήσει η Άγκυρα, τα υπονοούμενα Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ο φόβος της Αθήνας μήπως η Τουρκία ανοίξει την κάνουλα και τα κύματα των προσφυγικών ροών γιγαντωθούν, κάνουν το Μαξίμου να τρέμει.
«Είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida.gr δίνοντας το στίγμα για το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η Αθήνα καλείται να λύσει ένα γόρδιο δεσμό νομικό και διπλωματικό συνάμα.
Μετά τα όσα δημόσια υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος για τη θανατική ποινή, έγινε εκ νέου σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης καθώς και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι εκτίμησαν τα δεδομένα έως τώρα.
Ο Τούρκος πρέσβης άναψε «φωτιές»
Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση έχει γίνει πολύ περίπλοκη και κοινή εκτίμηση είναι ότι γίνεται δυσκολότερη, όσο ο Ερντογάν σε κρίση αμετροέπειας φλερτάρει με την επιστροφή της θανατικής ποινής στην Τουρκία και την ίδια χώρα ζητά από την Αθήνα -με όχι και τόσο διπλωματικό τρόπο από χτες- την παράδοση των οκτώ.
Η Τουρκική πλευρά αναγνώρισε ειλικρίνεια πίσω από τις απαντήσεις Τσίπρα στο αίτημα για παράδοση, ωστόσο εκείνο που προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα, ήταν οι αρχικές αναφορές του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα, που απείλησε -εμμέσως πλην σαφώς- με επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Τι κι αν ο ίδιος επιχείρησε κάπως να μαζέψει τα πράγματα, το μήνυμα ήταν σαφές. Αυτή η παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, που επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτή την ώρα, και με δεδομένες τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών προς τον Ερντογάν για την θανατική ποινή, τέτοιες τοποθετήσεις κάνουν τα πράγματα πολύ δυσκολότερα.
Η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο -Παρακολουθεί με επιφύλαξη τις εξελίξεις
Χρόνο επιθυμεί να κερδίσει η Αθήνα ωστόσο η άλλη πλευρά μάλλον της "δένει τα χέρια" και επιμένει σε μια εμπρηστική ρητορική, αγνοώντας επιδεικτικά τις παραινέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών.
Σχολιάζοντας τέλος τα όσα εκτυλίσσονται στη γείτονα, ο Νίκος Ξυδάκης είπε: «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος», εξήγησε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 fm.
Τέλος, το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνει πως «εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία και θέλουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σύντομα», ενώ σε ό,τι αφορά στο μετ’ επιτάσεως αίτημα για την έκδοση των «8» παραπέμπουν στα όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο, θυμίζοντας με νόημα ότι «εδώ είναι Ευρώπη».