Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, παντού οπλισμένοι στρατιώτες, μια χώρα σε μόνιμη έκτακτη ανάγκη. Τι μπορεί να κάνει η Γαλλία περισσότερο απέναντι στην τρομοκρατία; διερωτάται η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μετά το μακελειό της Νίκαιας.
«Χτυπάει όταν κανείς δεν το περιμένει, δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας, γενικής καχυποψίας, μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης», γράφει η εφημερίδα, μια ημέρα μετά τα μακελειό της Νίκαιας που προκάλεσε τον θάνατο σε 84 άτομα.
«Οι Γάλλοι άρχισαν μόλις να αναπνέουν ξανά, μετά το τέλος του Euro 2016 του ποδοσφαίρου, να ξαναβρίσκουν την πίστη τους στο μέλλον, όταν οι τρομοκράτες χτύπησαν ξανά», γράφει η καθημερινή εφημερίδα του Μονάχου.
«Ερχεται κάποια στιγμή που μια χώρα μπορεί να χάσει το ηθικό της, να αφεθεί στη μοίρα, να βυθιστεί στην αναρχία, να καταφύγει σε ένα αυταρχικό κράτος ασφάλειας που χτυπάει αδιάκριτα γύρω του».
Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι τρομοκράτες στη Γαλλία, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, εξηγώντας το πόσο απλοϊκό ήταν αυτό το χτύπημα στη Νίκαια και πόσο λίγα μέσα χρειάστηκε.
Μετά το σοκ, τον θυμό, την λύπη, η Γαλλία διερωτάται τι μπορεί να κάνει περισσότερο εναντίον αυτών των επιθέσεων που πέφτουν πάνω της από το πουθενά. Εδώ και μήνες η χώρα ζει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι νόμοι ασφάλειας αυστηροποιήθηκαν. Οπλισμένοι στρατιώτες περιπολούν παντού στη χώρα. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες –που δεν είναι οι πιο αναποτελεσματικές- δουλεύουν εδώ και καιρό στο κόκκινο. Οι πολίτες δεν εφησυχάζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν. Τι μπορεί να κάνει η Γαλλία περισσότερο; γράφει η εφημερίδα.
Και η γερμανική εφημερίδα καταλήγει με ένα αισιόδοξο μήνυμα: Για να μπορέσει η γαλλική κοινωνία να βρει ακόμη και ακόμη τη δύναμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία πρέπει να σηκώσει ψηλά τη σημαία του κράτους δικαίου. Θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν την κανονική τους ζωή και η κοινωνία θα πρέπει να σεβαστεί τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία.
«Η τρομοκρατία μπορεί να χτυπάει μια τέτοια κοινωνία αλλά δεν μπορεί να τη λυγίσει», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.