Telegraph: Η ΕΕ θα φερθεί στη Βρετανία όπως και στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Telegraph: Η ΕΕ θα φερθεί στη Βρετανία όπως και στην Ελλάδα

(Φωτογραφία: EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τρόπος που η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν διδακτικός, η Telegraph, που εκτιμά ότι της ίδιας αντιμετώπισης θα τύχει και η Μ. Βρετανία, μετά από το δημοψήφισμα.


Ο Μάθιου Χόλχαουζ, αναφέρεται στο δημοψήφισμα που είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας και τους όρους που του τέθηκαν αργότερα, οι οποίοι ήταν «τόσο σκληροί που χαρακτηρίστηκαν πραξικόπημα».

«Αυτό με έμαθε δύο πράγματα. Οτι όταν πρόκειται για τη σωτηρία της, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να είναι βαθιά ευέλικτη και εξαιρετικά βίαιη. Και ότι τα γεγονότα μπορούν να πάρουν γρήγορα μία δυναμική που τα κάνει δύσκολο να ελεγχθούν. Τίποτα από αυτή την εμπειρία δεν με κάνει να ελπίζω για τα χρόνια που έρχονται για τη χώρα μας», γράφει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ, συνεχίζει, είχε αρχίσει ήδη από καιρό να λέει «αντίο». Η Βρετανία ήταν με το ένα πόδι έξω από την πόρτα για 40 χρόνια. Η υπομονή εξαντλήθηκε. «Την Παρασκευή υπήρχε βαθιά θλίψη, αλλά όχι πανικός. Το πρόγραμμα των συζητήσεων είχε ανακοινωθεί μέρες πριν από το δημοψήφισμα. Ο Μάρτιν Σουλτς μίλησε τα ξημερώματα, ο Ντόναλντ Τουσκ στις 07:40, οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών μελών συναντήθηκαν το Σάββατο», αναφέρει περιγράφοντας το κλίμα στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφοντας στη σύγκριση με την Ελλάδα, σημειώνει ότι στη σκληρή διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μερικά χαρτιά στα χέρια του. «Υπήρχε η αλληλεγγύη που είναι υποχρεωμένες να δείξουν οι χώρες της ΕΕ η μία στην άλλη, ο οίκτος και η ενοχή απέναντι στους Ελληνες πολίτες που είχαν τιμωρηθεί χωρίς να φταίνε οι ίδιοι και τα 83 δισ. ευρώ των Γερμανών φορολογούμενων στις ελληνικές τράπεζες, που υπήρχε κίνδυνος να γίνουν καπνός. Το δικό τους δημοψήφισμα ήταν βιαστικό, το ερώτημα ασαφές. Ο Γιούνκερ το σχολίασε λέγοντας ότι οι Ελληνες έκαναν σαφές ότι θέλουν να παραμείνουν Ευρωπαίοι», γράφει ο ανταποκριτής της Telegraph.

Τέτοια καλή θέληση δεν υπάρχει για τη Βρετανία, που είναι τώρα ένα πρώην μέλος. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός, διέπραξε ένα σοβαρό «αδίκημα», παρομοιάζοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο με τις φιλοδοξίες του Χίτλερ. Οι δηλώσεις του ότι το Brexit θα πυροδοτήσει γεγονότα που θα αναιρέσουν το όλο πρότζεκτ είναι, στην ουσία, η κήρυξη πολέμου, συνεχίζει το άρθρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαϊκή Ένωση Αλέξης Τσίπρας Brexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ