Μεγάλη αύξηση στα ποσοστά των ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης, εξαρτώνται όχι μόνο από ουσίες αλλά και από τον τζόγο και το διαδίκτυο, καταγράφουν τα στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του κέντρου στη βόρεια Ελλάδα Φαίδωνας Καλοτεράκης εξήγησε πως η εν λόγω αύξηση είναι αφενός ποσοτική, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν διέξοδο από τις δυσκολίες στα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή τον τζόγο - και αφετέρου ποιοτική, με τους χρήστες να είναι πολύ πιο εξαθλιωμένοι, έχοντας ως βασικό τους πρόβλημα τη στέγη, τη σίτιση και τη δουλειά.
Ειδικότερα, υψηλά είναι τα ποσοστά των εθισμένων στο αλκοόλ, ανδρών ηλικίας 40-50 ετών, όπως επίσης και στις αντίστοιχες ηλικίες των εθισμένων γυναικών σε ψυχοφάρμακα.
Όσον αφορά στα είδη των «δημοφιλέστερων» ουσιών, και αυτές καθορίζονται από την οικονομική κρίση: «Επειδή ο χρήστης είναι δύσκολο να συνεχίσει με ακριβές ουσίες, στρέφεται σε φθηνότερες όπως η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, η οποία κοστίζει περίπου δύο ευρώ στην πιάτσα, αλλά είναι άκρως επικίνδυνη ουσία, ή στα συνθετικά κανναβινοειδή στα οποία παρατηρείται μεγαλύτερη κατανάλωση στη βόρεια Ελλάδα και όχι τόσο στην Αττική», σημειώνει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.
«Το οξύμωρο είναι, ότι ενώ υπάρχει αυτή η έξαρση σε σχέση με τις εξαρτήσεις, οι άνθρωποι που είμαστε στην απεξάρτηση, (και όχι μόνο στο ΚΕΘΕΑ), συρρικνωνόμαστε λόγω συνταξιοδότησης ή μετανάστευσης, και δεν υπάρχει αναπλήρωση. Λόγω της κρίσης γινόμαστε λιγότεροι, και εκ των πραγμάτων όχι τόσο ποιοτικοί» δήλωσε ο κ. Καλοτεράκης.
Ερωτηθείς για τα ποσοστά απεξάρτησης και επανένταξης, ο κ. Καλοτεράκης τόνισε στην απάντησή του πως «ένας εξαρτημένος δεν μπορεί να λογίζεται καμένο χαρτί» συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς είναι λίγοι οι χρήστες που μπαίνουν στη διαδικασία της απεξάρτησης. Όσον αφορά στις δυνατότητες επανένταξης, εκτίμησε πως «υπάρχει ακόμη κοινωνικός ρατσισμός, υπάρχει απομόνωση του πρώην χρήστη ο οποίος εξακολουθεί να φέρει το στίγμα, αλλά σιγά-σιγά αλλάζει - και μάλιστα εντυπωσιακά - με τους απλούς ανθρώπους. Ωστόσο, το θέμα των υψηλών ποσοστών ανεργίας, επίσης απόρροια της οικονομικής κρίσης, δεν διευκολύνει την επανένταξή τους».
Σημειώνεται πως κ. Καλοτεράκης συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη εν όψει της 26ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από κοινού με μέλη της Υπάτης Αρμοστείας στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στο Φυλάκιο Έβρου, προκειμένου να καταγραφεί η χρήση ουσιών στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.