Μία πρόσφατη ανακάλυψη του καθηγητή αρχαιολογίας Χριστοφίλη Μαγγίδη έρχεται στο φως με μία ανοιχτή παρουσίαση την Τρίτη 14 Ιουνίου.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Dickinson College, πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος και υπεύθυνος ανασκαφής Κάτω Πόλης Μυκηνών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πρόσφατη ανακάλυψη (2014) μεγάλου λίθινου θραύσματος του μυκηναϊκού βασιλικού θρόνου στο ρέμα του Χάβου, ακριβώς κάτω από το ανάκτορο των Μυκηνών, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση λόγω της μοναδικότητας και αρχαιολογικής αξίας. Πρόκειται για τον μοναδικό έως τώρα θρόνο µυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σύμβολο με ιδιαίτερη βαρύτητα, συνδεδεμένο µε τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση. Η πολύπλευρη και διεπιστηµονική μελέτη του ευρήματος οδήγησε στην ασφαλή ταύτισή του µε τον θρόνο της τελευταίας φάσης του ανακτόρου των Μυκηνών (1250-1200 π.Χ.).
Η ερμηνεία του θρόνου βασίζεται σε αλληλένδετα αρχαιολογικά τεκμήρια, αρχαιολογικά παράλληλα εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου, µορφολογική και τεχνική ανάλυση, γεωλογική και τοπογραφική μελέτη, συγκριτική εξέταση διαστάσεων και αναλογιών, ανάλυση ιχνών πρόσκρουσης, μελέτη ιστορικών πηγών και κειμένων.
Το αρχαιολογικό εύρημα παρουσιάζεται την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, στην ΕΣΗΕΑ.
Eπιφυλακτικότητα από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας
Παραδόξως, όπως λέει ο καθηγητής Χριστοφίλης Μαγγίδης, η ανακάλυψη του θρόνου αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από τη διοίκηση του υπεύθυνου θεσμικού φορέα, της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, µε τέτοια αυθαίρετη και παράτυπη παρέμβαση που εγείρει σοβαρό θέμα παραβίασης της επιστημονικής δεοντολογίας και περιορισμού των πνευματικών δικαιωμάτων του επιστήμονα, ως προς τη δημοσίευση και την ελευθερία έκφρασης.
«Η επιστημονική δημοσίευση, συντήρηση και ανάδειξη του θρόνου των Μυκηνών είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής», καταλήγει ο καθηγητής.