Στην εποχή του διαδικτύου οι σύγχρονοι πολιτικοί ταγοί δεν έχουν πια ανάγκη τα μπαλκόνια και τις εκδηλώσεις για να μαζέψουν ψήφους, αλλά αντιθέτως επικεντρώνονται στους λογαριασμούς τους στο twitter η στα προφίλ τους στο Facebook για την απαραίτητη λαϊκή στήριξη.
Αν και η παρουσία των πολιτικών ανδρών και γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ολοένα και αυξάνεται, είναι αμφίβολο αν αυτή μεταφράζεται σε αντίστοιχη επιρροή στην κοινή γνώμη και στο χτίσιμο πολιτικών συμμαχιών.
Μπορεί δηλαδή ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ματέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ να είναι οι ηγέτες της ΕΕ με τους περισσότερους οπαδούς στο Twitter, αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προειδοποιεί ότι «αυτό δεν μεταφράζεται απαραιτήτως στην αντίστοιχη πολιτική επιρροή».
Αυτό προκύπτει από την έκθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Twiplomacy 2016» από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Burson-Marsteller, η οποία και ανέλυσε 795 λογαριασμούς Twitter αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε 173 χώρες, με συνολικό ακροατήριο πάνω από 300 εκατομμύρια «ακολούθους».
Η μελέτη εξέτασε τις δραστηριότητες των ηγετών σε μια σειρά από κοινωνικά δίκτυα συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Snapchat και του YouTube, αλλά κατέληξε ότι το Twitter είναι το κορυφαίος κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από τους ηγέτες του κόσμου.
Αφού ανέλυσε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο κάθε ηγέτης επιλεγεί να αξιοποιήσει τον λογαριασμό του στο twitter, ανακάλυψε ότι κανένα πρόσωπο από τους Ευρωπαίους που βρίσκονται στην αντίστοιχη κορυφαία δεκάδα της ηπείρου, δεν βρίσκει ανάλογη θέση και στην παγκόσμια κατάταξη.
Η πρώτη δεκάδα των Ευρωπαίων ηγετών αποτελείται κατά σειρά από τους:
Ντέιβιντ Κάμερον Νο10 (Μεγάλη Βρετανία), Ματέο Ρέντσι (Ιταλία), η Βασιλική οικογένεια (Μεγάλη Βρετανία), ο Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), Ντέιβιντ Κάμερον (Μεγάλη Βρετανία), Μέγαρο Ελλυζέ (Γαλλία), Μαριάνο Ραχόι (Ισπανία), Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία), Στέφεν Σίμπερτ-κυβερνητικός εκπρόσωπος (Γερμανία), Παλάτσιο Τσίγκι (Ιταλία).
(politico.eu)
Να σημειωθεί εδώ ότι η κ. Μερκελ, η Καγκελάριος της Γερμανίας είναι η μόνη ηγέτης χώρας της ΕΕ που δεν έχει λογαριασμό στο twitter και ίσως για αυτό τη 9η θέση καταλαμβάνει ο εκπρόσωπος της.
Η πρώτη παγκόσμια δεκάδα συμπληρώνεται κατά σειρά από τους εξης: Μπαράκ Ομπάμα (ΗΠΑ), Πάπας Φραγκίσκος (Βατικανό), Ναρέντρα Μόντι (Ινδία), Ναρέντρα Μόντι-πρωθυπουργός (Ινδία), Λευκός Οίκος (ΗΠΑ), Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν (Τουρκία), Πρόεδρος Ομπάμα (ΗΠΑ), Σεΐχης Μοχάμεντ (ΗΑΕ), Ενρίκε Νιέτο (Μεξικό), Σούσμα Σαράζ (Ινδία).
(politico.eu)
Στην κορυφή της δεκάδας βρίσκεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με περισσότερους από 75 εκατομμύρια ακολούθους και έπεται ο Πάπας Φραγκίσκος με σχεδόν 30 εκατομμύρια, που προκύπτουν μάλιστα από τους λογαριασμούς του σε 9 διαφορετικές γλώσσες.
Στην ευρωπαϊκή κατάταξη, πρώτος βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με σχεδόν 4,5 εκατ. συνδεδεμένα προφίλ και τον ακολουθεί ο Ιταλός ομόλογος του Ματέο Ρέντσι με σχεδόν 2,5 εκατ.
Οι συγκρίσεις με τον χώρο της «σοουμπίζ» αδικεί τους παγκόσμιους ηγέτες, καθώς ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους ποπ σταρ, όπως για παράδειγμα την Κέιτι Πέρι που έχει λίγους παραπάνω από 89 εκατ. ακολούθους ή τον Τζάστιν Μπίμπερ που βρίσκεται λίγο πιο κάτω με 82 εκατομμύρια «φίλους» στο twitter.
(πηγή: politico.eu)