Ως ένα ακόμη χτύπημα «αυτοεπιβαλλόμενης» τιμωρίας χαρακτηρίζει ο Observer το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, με τα φρέσκα μέτρα λιτότητας, όπως αναφέρει.
«Λιτότητα σήμερα, για γενναιοδωρία την Τρίτη». Ετσι κωδικοποιεί το δημοσίευμα την δύσκολη θέση της Ελλάδας, που είναι απλή, όπως σημειώνει. «Πρέπει να πληρώσει δόσεις χρέους αυτό το καλοκαίρι, αλλά δεν έχει τα χρήματα. Η ΕΕ μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, ξεκλειδώνοντας τα κεφάλαια που υποσχέθηκε στην Ελλάδα υπό τους όρους του προγράμματος του περασμένου καλοκαιριού. Αλλά θα το κάνει μόνο αν η Αθήνα δείξει ότι είναι σοβαρή στο ξεκαθάρισμα του υπολογισμού της. Η λιτότητα σήμερα, θα οδηγήσει σε γενναιοδωρία την Τρίτη, στο Eurogroup», αναφέρει ο Observer, σε άρθρο με τίτλο «Αυτή τη φορά στην κρίση, το ΔΝΤ μπορεί να φέρει δώρα στους Ελληνες».
Αυτό τουλάχιστον ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει όμως το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιζητά το πακέτο με το οποίο θα πάρει ελάφρυνση χρέους ως αντάλλαγμα για τη λιτότητα.
Το ενδιαφέρον όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η διαφορά αυτή την Κυριακή σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες Κυριακές της έντασης στην ελληνική κρίση, είναι πως δεν πρόκειται για μάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικα, αλλά για κόντρα ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Οσο για την κατάληξη αυτής της διαμάχης, ο Observer εκτιμά ότι στον συμβιβασμό, που πιθανότατα θα γίνει, η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει τα περισσότερα. Για αυτό υπάρχουν δύο λόγοι. «Πρώτον ότι το Ταμείο έχει το πάνω χέρι, γιατί για παράδειγμα η Μέρκελ έχει ορίσει ως προαπαιτούμενο για τη Γερμανία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η απειλή του Ταμείου να αποχωρήσει είναι και αληθινή και ισχυρή. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η πρόταση του ΔΝΤ (σ.σ. για την ελάφρυνση χρέους) είναι πιο λογική. Η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος, με ανώτατα όρια στα επιτόκια και πιο ρεαλιστικοί στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας με κανέναν τρόπο. Αλλά θα βοηθούσαν», καταλήγει το δημοσίευμα.