Το πρώτο κύμα εργασιακής εφεδρείας ξεκινάει, ωστόσο υπάρχουν αρκετά «κενά» που μπορεί να οδηγήσουν τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου σε αδιέξοδο, καθώς ενδέχεται να μην μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη λόγω ασαφειών και συγχύσεων που προκύπτουν από τη σχετική εγκύκλιο για την εφεδρεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστήριξαν πως υπάρχει ο κίνδυνος να μη συνταξιοδοτηθούν όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, αφού δεν θα έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης.
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος στο Δημόσιο που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, ο οποίος είναι 58 ετών και έχει 10.300 ημέρες ασφάλισης (34 χρόνια), εάν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, με τη συμπλήρωση των 60 ετών (το 2013) θα έχει συνολικά 10.900 ένσημα, δηλαδή θα του λείπουν 500 ημέρες ασφάλισης (περίπου δύο χρόνια όπου θα μείνει άνεργος) για να λάβει πλήρη σύνταξη.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε χτες «δεν θα βγει στην εφεδρεία κανένας που να μην μπορεί μέσα στη διετία να πάρει πλήρη σύνταξη». Πρόσθεσε μάλιστα πως εντοπίστηκαν τα προβλήματα της εφαρμογής του μέτρου και αναμένεται να δοθούν διευκρινήσεις με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως από την επόμενη εβδομάδα πάνω από 14.000 μόνιμοι υπάλληλοι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου οι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους θα απολυθούν και θα ακολουθήσουν τον δρόμο της συνταξιοδότησης αυτοδίκαια, αφού έχουν συμπληρώσει τα χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και το ηλικιακό όριο. Υπολογίζεται ότι αριθμούν περίπου 4.000 υπαλλήλους.
Επίσης όσοι διαθέτουν τουλάχιστον 33 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι 53 ετών τίθενται σε εφεδρεία την ερχόμενη Δευτέρα. Θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα μέχρι και 24 μήνες αμειβόμενοι με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη.