Σε κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία κλήθηκαν να διαγωνιστούν για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Eξετάσεων.
Συγκεκριμένα, παράγραφοι από το βιβλίο «Πρακτική φιλοσοφία» του Παπανούτσου είναι το θέμα που έπεσε στη Νεοελληνική Γλώσσα. Το θέμα είναι: «Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ο ρόλος των ΜΜΕ, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων και η διαμόρφωση της γνήσιας φιλίας».
Οι μαθητές, εκτός από τις ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού, κλήθηκαν να αναπτύξουν «μια ομιλία 500-600 λέξεων που θα γράψετε για να εκφωνήσετε σε εκδήλωση του σχολείου σας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή» στις οποίες θα έπρεπε να εκθέσουν:
α) «τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε» και
β) «την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής
δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας».
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, τα θέματα ήταν βατά και δεν δυσκόλεψαν τους υποψήφιους. Ειδικότερα, η άσκηση κατανόησης του κειμένου χαρακτηρίζεται βατή, ενώ «κλασικές» για τους διαβασμένους υποψήφιους είναι οι ερωτήσεις θεωρίας και οι λεξικολογικές ασκήσεις. Τα δύο ερωτήματα της έκθεσης δεν πρέπει να αιφνιδίασαν τους υποψήφιους, αναφέρουν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές.
Τα θέματα ήταν κοινά τόσο για τους υποψήφιους του νέου συστήματος (είναι οι περισσότεροι και εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα) όσο και για εκείνους του παλιού (εξετάζονται σε έξι ). Οι θέσεις που διεκδικούν οι 103.366 υποψήφιοι είναι 69.985.
Διαβάστε τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Ποιoς ήταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος
Ο Ευάγγελος Παπανούτσος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 27 Ιουλίου του 1900 και πέθανε στην Αθήνα στις 2 Μαΐου του 1982. Ήταν σημαντικός Έλληνας παιδαγωγός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος του 20ού αιώνα. Η καταγωγή του ήταν από το Σοπωτό της Αχαΐας. Η συμβολή του στη λειτουργία και στην ανακαίνιση της Ελληνικής Παιδείας είναι ευρέως γνωστή. Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις που οφείλονται στον Ευάγγελο Παπανούτσο ήταν, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και ο διαχωρισμός της Μέσης Εκπαίδευσης στις βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου. Tο εκπαιδευτικό του έργο υπέστη έντονη κριτική από τους πραξικοπηματίες της δικτατορίας των συνταγματαρχών και αναιρέθηκε σχεδόν ολοσχερώς την περίοδο 1967-74. Ωστόσο, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ράλλη του 1976 ουσιαστικά στηρίχτηκε στις δικές του ιδέες.
Αύριο, Τρίτη 17/05/2016, οι Πανελλαδικές συνεχίζονται με τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα Γ' ΕΠΑ.Λ και Νεοελληνική Γλώσσα Γ' ΕΠΑ.Λ (παλαιό σύστημα).