Liberation: Διακινητές «σπάνε» τη Βαλκανική Οδό και θησαυρίζουν σε βάρος προσφύγων και μεταναστών - iefimerida.gr

Liberation: Διακινητές «σπάνε» τη Βαλκανική Οδό και θησαυρίζουν σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσω Σερβίας προωθούν πλέον οι διακινητές τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής Liberation από τη στιγμή που σφραγίστηκε ο Βαλκανικός Διάδρομος έχουν αυξηθεί οι παράτυπες διελεύσεις. Οπως γράφει οι διακινητές που δρουν στα σύνορα της πΓΔΜ προωθούν πρόσφυγες προς τη Σερβία, φυσικά με το αζημίωτο, αφού ζητούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία Γάλλου δημοσιογράφου που είδε με τα μάτια του καμιά εικοσαριά σκυφτές σιλουέτες να κινούνται ανάμεσα στα δένδρα, στις πλαγιές των τελευταίων λόφων πριν από τα σύνορα της Σερβίας. Χρόνια τώρα, λέει, τα δύο μεγάλα αλβανόφωνα χωριά Βάκσιντσε και Λογιάνε της ΠΓΔΜ αποτελούν έναν αναπόφευκτο κόμβο πάνω στον βαλκανικό διάδρομο που οδηγεί τους πρόσφυγες από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη.

Πλέον τα ραντεβού δίνονται στο ξενοδοχείο Χαρά, κοντά στον αυτοκινητόδρομο που ανεβαίνει προς τα Σκόπια, όπου ένα μικρό χωριό από σκηνές έχει εγκατασταθεί στο πάρκινγκ.
Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, μπορεί κανείς να διασχίσει τα σύνορα από το ελληνικό χωριό Χαμηλό, πέντε χιλιόμετρα από την Ειδομένη, με κατεύθυνση το Μόιν, ένα φτωχό προάστιο της πόλης Γευγελή της ΠΓΔΜ. Για να κλείσει όμως η αστυνομία της πΓΔΜ τα μάτια, πρέπει να πληρώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ