Στα ελληνικά ευχαρίστησε ο Πάπας Φραγκίσκος τους κατοίκους της Λέσβου και τον ελληνικό λαό, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση.
Μετά από τον καταυλισμό της Μόριας, ο Ποντίφικας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος πήγαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τους υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός και πλήθος κόσμου.
«Η Λέσβος έγινε λιμάνι για πολλούς μετανάστες. Για αυτό βρίσκομαι εδώ», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι προσκάλεσε τον ίδιο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
«Να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον λαό που παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κράτησε ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες. Απλοί άνθρωποι έβαλαν προς διάθεση αυτό το λίγο που είχαν και να το μοιραστούν με εκείνους που έχασαν τα πάντα», είπε ο Ποντίφικας, κάνοντας λόγο και για την γενναιόδωρη παρουσία πολλών εθελοντών που προσφέρουν τη βοήθειά τους.
«Πολλοί πρόσφυγες ζουν σε κρίσιμες συνθήκες, άγχους και φόβου. Οι ανησυχίες των θεσμών και κόσμου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες πριν να είναι αριθμοί είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Εσείς, οι κάτοικοι της Λέσβου, αποδεικνύετε ότι σε αυτά τα χώματα χτυπά ακόμη η καρδιά της ανθρωπότητας, που χτίζει γέφυρες και αρνείται καταφύγει στην ψευδαίσθηση ότι με φράχτες είναι πιο ασφαλής. Τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις και αυτές αργά ή γρήγορα προκαλούν συγκρούσεις», τόνισε ο Ποντίφικας, καλώντας να εξαλειφθούν οι αιτίες της προσφυγικής κρίσης.
«Να χτίσουμε την ειρήνη εκεί όπου ο πόλεμος έφερε καταστροφή και θάνατο. Να αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον της ανεξέλεγκτης παραγωγής και διακίνησης όπλων. Να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι επιδιώκουν πλάνα μίσους και βίας», υπογράμμισε.
«Ευχαριστώ εσάς, επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς», κατέληξε ο Πάπας. «Ευχαριστώ», πρόσθεσε στα ελληνικά.