Ένας δικηγόρος από τη Μυτιλήνη, ο Εμμανουήλ Χατζηχαλκιάς αποκαλύπτει σε επιστολή του όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε φορά που προσπαθεί να συναντήσει τους πρόσφυγες-μετανάστες που ζητούν τη νομική του βοήθεια.
Αναλυτικά γράφει στην επιστολή του την οποία δημοσίευσε στο Twitter o ανταποκριτής των Irish Times στην Ελλάδα Damian Mac Con Uladh:
«Ως δικηγόρος έχω επισκεφθεί τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, αρκετές φορές το hot spot – κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου. Τα προβλήματα που αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω είναι:
Πριν από δεκαπέντε ημέρες κλήθηκα για νομική βοήθεια από έναν Πακιστανό πρόσφυγα στο κέντρο της Μόρια. Στη συνάντηση με εκείνον και με άλλους συμπατριώτες του, μου παραπονέθηκαν ότι ζητούσαν από την αστυνομία να κάνουν αίτηση για άσυλο και η αστυνομία δεν τη δεχόταν. Μιλώντας προσωπικά με την αστυνομία που έκανε βάρδια, μου δήλωσαν άγνοια για το άσυλο και μου είπαν ότι αυτοί είναι εκεί μόνο για να φυλάσσουν τους κρατούμενους. Μετά από συζητήσεις με τον αξιωματικό υπηρεσίας της αστυνομίας του κέντρου και τον αξιωματικό που είναι υπεύθυνος για το άσυλο, εξηγήθηκε στους αστυνομικούς ότι είναι υπεύθυνοι να δέχονται την πρόθεση των κρατουμένων για αίτηση ασύλου.
Την Κυριακή στις 10-04-2016, επισκέφθηκα ξανά το κέντρο στη Μόρια, αφότου με κάλεσε τηλεφωνικά ένας Αφγανός κρατούμενος. Όταν έφτασα στην κύρια είσοδο του στρατοπέδου, οι αστυνομικοί ήταν προκλητικοί. Με λίγα λόγια με πληροφόρησαν ότι είχαν «διαταγές» ότι οι δικηγόροι θα πρέπει να συναντούν και να μιλούν με τους πελάτες τους στεκούμενοι μπροστά από τα κάγκελα της κύριας εισόδου.
Τους ενημέρωσα για το τι προβλέπει ο Ν.4375/2016 και μόνο μετά από την έντονη πίεσή μου μού παραχώρησαν τελικά ένα γραφείο για να συναντηθώ με τους Αφγανούς.
Τέλος, σήμερα, στις 13-04-2016 επισκέφθηκα ξανά το στρατόπεδο της Μόρια για να συναντήσω έναν Αφγανό δημοσιογράφο που είναι πρόσφυγας, ένα ζευγάρι Κούρδων προσφύγων και τον Αφγανό που είχα συναντήσει την προηγούμενη Κυριακή. Στην κεντρική είσοδο ξανά οι αστυνομικοί υποκρίθηκαν ότι οι οδηγίες που είχαν ήταν οι δικηγόροι να συναντούν τους πελάτες τους στην κύρια είσοδο (και φυσικά παρουσία όλων αυτών των αστυνομικών). Ανέφερα ξανά τον Ν.4375/2016 και τα δικαιώματα κατοίκων τρίτων χωρών σε νομική βοήθεια και μετά μου ζήτησαν να υποβάλω γραπτό αίτημα, αν ήθελα να δω αυτούς τους κρατουμένους σε γραφείο του αστυνομικού σταθμού της Μυτιλήνης. Μετά μου ζήτησαν να τους δώσω μια γραπτή υπεύθυνη δήλωση από τους πελάτες μου. Εξηγώντας ότι οι «πελάτες» μου βρίσκονται υπό κράτηση και ότι αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που θα τους συναντούσα, άρχισαν να με στέλνουν από γραφείο σε γραφείο. Μετά από περισσότερο από μια ώρα ήταν τελείως αδύνατο να συναντήσω αυτούς που ζήτησαν νομική βοήθεια γιατί προφανώς είχαν καταχωρηθεί λανθασμένα (ανορθόγραφα) στον υπολογιστή, ένα πρόβλημα το οποίο έχω συναντήσει τουλάχιστον δέκα φορές τις τελευταίες μέρες.
Τελικά, μετά από τόσες ημέρες, «κάποιος» πρέπει να ενημερώσει την αστυνομία σχετικά με τον νέο νόμο 4375/2016 για τα δικαιώματα των ανθρώπων που κρατούνται σε αυτό το στρατόπεδο – φυλακή αλλά και φυσικά για τα δικαιώματα των δικηγόρων να συναντήσουν τους πελάτες τους.
Εμμανουήλ Χατζηχαλκιάς»