Συναγερμός έχει σημάνει στον πλανήτη με τον νέο διατροφικό εφιάλτη που έχει ξεσπάσει, με την Interpol και την Europol να κατάσχει πάνω από 10.000 τόνους νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων σε 57 χώρες.
Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη θειικού χαλκού, ακόμα και κρέας πιθήκου βρέθηκαν ανάμεσα στα τρόφιμα, που εντόπισε η επιχείρηση με την ονομασία Opson V. Οπως ανέφερε η διεθνής αστυνομική οργάνωση, οι 10.000 τόνοι αποτελούν ποσότητα ρεκόρ. Πέρυσι, είχαν κατασχεθεί 2.500 τόνοι.
Περίπου 9 τόνοι ζάχαρης με λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ, 85 τόνοι ελιάς με θειικού χαλκού, ενώ στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία εντόπισε δίκτυο που μετέφερε 4 τόνους κρέατος, που εισήχθη από την Ινδία. Παράλληλα, καταστράφηκαν πάνω από 30 τόνοι βόειου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση, το οποίο θα πωλούνταν από σούπερ-μάρκετ.
Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες.
Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.
Οι επιχειρήσεις Opson V, οι οποίες άρχισαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν εξελιχθεί σταδιακά ώστε αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνουν γύρω στις 60 χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελούν μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου παράνομων εμπορευμάτων στους κόλπους της Interpol.
Την ίδια στιγμή, τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλους και κάμπιες.
Η Interpol ακόμα κάνει λόγο για την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.
Οι επιχειρήσεις Opson, οι οποίες άρχισαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν εξελιχθεί σταδιακά ώστε αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνουν γύρω στις 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελούν μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας που μάχεται κατά του λαθρεμπορίου παράνομων εμπορευμάτων στην Interpol.