Μήνυμα κατά του φανατισμού και του ρατσισμού αποτελεί η ενέργεια της μαθήτριας, που έκλεψε την παράσταση στη μαθητική παρέλαση επιλέγοντας να φορέσει τη μαντίλα- σύμβολο του Ισλάμ.
Σε συνέντευξή της, που φιλοξενεί η εφημερίδα Εθνος, η 18χρονη μαθήτρια Αγια Ιμπραήμ, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και η καταγωγή της είναι από την Αίγυπτο, επισημαίνει ήθελε να στείλει ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και του φανατισμού.
Η 18χρονη Άγια Ιμπραήμ από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου δηλώνει ότι παρά τους αρχικούς της ενδοιασμούς, αποφάσισε να κάνει παρέλαση με τη μαντήλα-σύμβολο της θρησκείας της, όχι -όπως ξεκαθαρίζει- για να προκαλέσει, αλλά για να στείλει το μήνυμα τους αλληλοσεβασμού,της αγάπης και της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης, εκφράζοντας και η ίδια τον σεβασμό της στην ιστορία της χώρας στην οποία γεννήθηκε και ζει.
"Ο καθένας θα πρέπει να σέβεται τον άλλον. Να τον αγαπά. Να τον αποδέχεται έτσι όπως είναι", ανεξαρτήτως φυλής, θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, τονίζει για να προσθέσει: "Πιστεύω ότι έτσι θα ζούμε καλύτερα".
Στην πρώτη γραμμή της παρέλασης την έφεραν οι σχολικές της επιδόσεις. Έχει καταφέρει να είναι στους πρώτους χωρίς κανένα φροντιστήριο και θέλει να γίνει οδοντίατρος. "Είχα βγάλει πέρυσι 19,7. Είμαι η δεύτερη στο τμήμα μου και έτσι με διάλεξαν για παρέλαση. Στην αρχή ντρεπόμουν. Δεν ήθελα. Γι' αυτό και στις 28 Οκτωβρίου δεν πήγα" δήλωσε.
Για τους καθηγητές και τους συμμαθητές της στο σχολείο της, το 41ο Λύκειο Πατησίων, μιλά με τα καλύτερα λόγια. "Έχω πολλούς φίλους, έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Και με τους καθηγητές και με τους μαθητές. Κάποιους τους γνωρίζω από το Δημοτικό. Περνάω μια χαρά!" σημειώνει.
Την Άγια προέτρεψε να συμμετάσχει στην παρέλαση η αδελφή της, η 16χρονη Ασμά, επίσης αριστούχος μαθήτρια στην Α' Λυκείου του ίδιου σχολείου, που ήθελε κι εκείνη με αυτόν τον τρόπο να ακουστεί ότι καμία θρησκεία δεν μπορεί να σημαίνει μίσος και τρομοκρατία.
"Εγώ της είπα να πάει, αλλά ντρεπόταν. Δεν ήθελε να εμφανισθεί στην τηλεόραση. Φοβόταν. Επειδή οι περισσότεροι πιστεύουν πως όσο είναι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες και δεν είναι καθόλου καλοί" λέει η Ασμά, για να συμπληρώσει με έμφαση η 18χρονη Άγια: "Για μας η θρησκεία δεν λέει να σκοτώσουμε. Καμία θρησκεία δεν λέει κάτι τέτοιο".
Όσο για τη μητέρα της Άγιας, Αφαφ Ιμπραήμ, εξέφρασε μιλώντας στο MEGA τη χαρά και την υπερηφάνεια της για τη συμμετοχή της κόρης της στην παρέλαση. "Είμαι χαρούμενη που έκανε παρέλαση, διότι αυτό δείχνει ότι είναι καλή μαθήτρια και επειδή είναι ημέρα απελευθέρωσης της Ελλάδας, την οποία γιορτάζουμε όλοι" είπε.
«Το περίμενα ότι το θέμα θα συζητιόταν. Άλλωστε με τη μαντίλα φαινόμουν διαφορετική από τους υπόλοιπους μαθητές. Ήθελα όμως να περάσω το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να ζήσουμε ειρηνικά ακόμα και αν είμαστε διαφορετικοί. Έλληνες, Αιγύπτιοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούμε να είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχουν φανατισμός και ρατσισμός.Κατάλαβα ότι αυτό το μήνυμα έγινε αποδεκτό αν και κάποιοι το πήραν αρνητικά»
Η Αγιά, που είναι μαθήτρια της τελευταίας τάξης του 41ου Λυκείου Αθηνών, είναι αριστούχος και θέλει να γίνει οδοντίατρος.