Σε αγώνα δρόμου για τον συντονισμό των ενεργειών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, καθώς από αύριο ξεκινάει η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση “εξπρές” για να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά προς κέντρα κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.
Οι επιχειρήσεις αυτές, γίνονται σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν hot spots, όπως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω. Στόχος είναι τα κέντρα αυτά να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν από αύριο στα νησιά να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.
Eφτασε ο Ολλανδός υπερυπουργός
Όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής στο Mega, με απόφαση του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αξιωματούχος έφτασε στην Ελλάδα και ανέλαβε ρόλο συντονιστή των προσπαθειών για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, καθώς στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.
Εν τω μεταξύ, δόθηκε εντολή στα πρακτορεία της Λέσβου να μην εκδίδουν κανένα εισιτήριο για τους πρόσφυγες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Σομαλοί μετανάστες στην Ανδρο
Σήμερα οι δουλέμποροι μετέφεραν 25 μετανάστες στο νησί της Άνδρου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, και πιθανόν σημαίνει ότι τα κυκλώματα προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές “οδούς” για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.
Στο δουλεμπορικό επέβαιναν 23 Σομαλοί, ένας Πακιστανός και ένας Ιρανός, ενώ ανάμεσά τους ήταν τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες, από τις οποίες η μία έγκυος.
Tην ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης από τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, καταβάλουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία.
Ήδη 604 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν περίπου στις 10:30 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», θα οδηγηθούν άμεσα με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά άλλα 388 άτομα. Χθες επίσης άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το λιμενικό σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 3.800 άτομα.
Στο μεταξύ στις 9 το βράδυ περίπου αναμένεται να αποπλεύσει από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας το καταμαράν tera jet μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο κέντρο φιλοξενίας θα μεταφερθούν.
Στη Μυτιλήνη επίσης βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο οποίο έχουν αποβιβαστεί έως τώρα περίπου 700 μετανάστες και πρόσφυγες.
Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτωση του πλοίου αναμένεται να αναχωρήσει με προορισμό το λιμάνι της Καβάλας.
Το Παρίσι και το Βερολίνο δηλώνουν έτοιμα να στείλουν 600 ειδικούς στην Ελλάδα
Το Παρίσι και το Βερολίνο δηλώνουν ότι είναι έτοιμα να στείλουν έως 600 αστυνομικούς και ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών σε μια κοινή επιστολή μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.
«Προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή μεταξύ των 28 κρατών μελών και της Άγκυρας, «η Γερμανία και η Γαλλία διατίθενται να στείλουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους», από τη στιγμή που η Αθήνα διατυπώσει τις ανάγκες που έχει, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με αυτήν την επιστολή αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Γερμανία όπως και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν η κάθε μία «έως 200» επιπλέον αστυνομικούς για την υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex και «έως 100» ειδικούς για την ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης για το άσυλο EASO, σημειώνουν ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ, σύμφωνα με αυτήν την επιστολή που εστάλη μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής και για την οποία έγραψε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Σχετικά με την επαναπροώθηση, η Γαλλία και η Γερμανία είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν μια τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών επαναπροώθησης» προσθέτουν οι υπουργοί σε αυτήν την επιστολή με παραλήπτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ελπίζουμε ότι πολλά κράτη μέλη θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας» καθώς «μόνο με το να εργαζόμαστε από κοινού θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση στην Ελλάδα» τονίζουν οι Καζνέβ και Μεζιέρ.