Υπολογίζεται ότι 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα του ανθυγιεινού περιβάλλοντος το 2012 - σχεδόν ένας στους τέσσερις του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων, σύμφωνα με νέα έκθεση που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με αυτήν, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι ο μολυσμένος αέρας και το νερό, η ρύπανση του εδάφους, η έκθεση σε χημικές ουσίες, η κλιματική αλλαγή και η υπεριώδης ακτινοβολία, φέρεται να συμβάλλουν σε περισσότερες από 100 είδη ασθενειών.
«Ένα υγιές περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα έναν υγιή πληθυσμό», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ Μάργκαρετ Τσαν. «Αν οι χώρες δεν αναλάβουν δράσεις για να καταστήσουν το περιβάλλον όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται υγιές, εκατομμύρια ανθρώπων θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν πρώιμα», προειδοποίησε.
Η έκθεση επίσης αναλύει την σπουδαιότητα της πρόληψης των ασθενειών μέσω ενός υγιούς περιβάλλοντος και αποκαλύπτει ότι οι θάνατοι από μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ατμοσφαιρική ρύπανση - συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα – και ανέρχονται συνολικά σε 8,2 εκατομμύρια.
Μη μεταδοτικές νόσοι, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές νόσοι, ο καρκίνος και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ανέρχονται πλέον σε σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων που προκαλούνται από το ανθυγιεινό περιβάλλον.
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χώρες για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση της χρήσης των καυσίμων υδρογονανθράκων και την αύξηση της πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
«Είναι επείγουσα η ανάγκη για επενδύσεις σε στρατηγικές μείωσης των περιβαλλοντικών κινδύνων στις πόλεις, στα σπίτια και στους χώρους εργασίας,» επεσήμανε η Δρ Μαρία Νέιραν, Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Υγείας του ΠΟΥ και πρόσθεσε, «Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αυξανόμενο αριθμό των καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων, των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου και να οδηγήσει σε άμεση εξοικονόμηση στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι θάνατοι 1,7 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών και 4,9 εκατομμύρια θάνατοι ενήλικων, ηλικίας 50 έως 75 ετών, θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της καλύτερης διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες στην Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό είναι και η μεγαλύτερη, με συνολικά 7,3 εκατομμύρια θανάτους να οφείλονται στην μόλυνση του περιβάλλοντος.