Πρώην υπουργός του Αφγανιστάν ανάμεσα στους πρόσφυγες που ζουν στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνα] - iefimerida.gr

Πρώην υπουργός του Αφγανιστάν ανάμεσα στους πρόσφυγες που ζουν στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρίσκεται εγκλωβισμένος μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. Στον δρόμο προς την ελευθερία έχασε τη γυναίκα του και δύο παιδιά του.

Ο δημοσιογράφος των Irish Times τον βρήκε με τον ένα του γιο καθισμένο σε μια κουβέρτα.
Έντεκα χρόνια πριν, ήταν ένας άνθρωπος της εξουσίας, κατέχοντας τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Θρησκευμάτων στην αφγανική κυβέρνηση. Τώρα, ο Sayed Ahmad Jamal Μobarez είναι μόνο ένας από τους περίπου 2.500 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Irish Times, μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει 91.000 ευρώ για να έλθει μαζί με άλλα 14 μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα. Μετά από μια πτήση από τη δυτική πόλη Χεράτ στο Ιράν, έφτασε στην Τουρκία περπατώντας επί 31 ώρες.

Πρώην υπουργός του Αφγανιστάν ανάμεσα στους πρόσφυγες που ζουν στο λιμάνι του Πειραιά [εικόνα] | iefimerida.gr 0

«Στα ιρανικά σύνορα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας λήστεψαν παίρνοντας μετρητά και κινητά τηλέφωνα. Έχασα τη γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου στην αναταραχή και δεν έχω κανένα νέο τους». Έφτασε από την Τουρκία στην Χίο με μία φουσκωτή βάρκα γεμάτη με κόσμο, τώρα βρίσκεται στην αναμονή στον Πειραιά και ο στόχος του είναι η Γερμανία.

«Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί, είναι όλοι άνθρωποι. Η ΕΕ πάντα έλεγε ότι υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα σύνορα μας διαφοροποιεί. Οι άνθρωποι παντού θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο. Έχω δεχθεί απειλές θανάτου από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ISIS», σημειώνει. Σε ερώτηση για το τι έγινε και έφυγε από την κυβέρνηση, απαντά οτι κατηγορήθηκε για διαφθορά, ότι δήθεν καταχράστηκε εκατομμύρια δολάρια από Αφγανούς που είχαν πληρώσει για το προσκύνημα Χατζ στη Μέκκα και δηλώνει αθώος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ