Αγριο παζάρι γίνεται στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, οι οποίοι διαφωνούν για το εάν πρέπει να κλείσει ο διάδρομος των Βαλκανίων και να σφραγίσουν τα σύνορα για τους μετανάστες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα νέο κείμενο έχει πέσει στο τραπέζι της Συνόδου, στο οποίο δεν γίνεται αναφορά στα κλειστά σύνορα, σε αντίθεση με το πρώτο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο αναφερόταν ότι «η δίοδος των Βαλκανίων έχει κλείσει».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή την ώρα οι ηγέτες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται εκ νέου το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που δεν θα περιλαμβάνει τις επίμαχες φράσεις περί κλειστών συνόρων.
Το «όχι» της Μέρκελ στο κλείσιμο των συνόρων
Ο διπλωματικός πυρετός ξεκίνησε στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις στο κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού.
«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. «Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι' αυτό απαιτείται μια "βιώσιμη λύση" από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ολάντ: Ο βαλκανικός δρόμος κλείνει
«Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, ενώ ταυτόχρονα οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να τύχουν υποδοχής στην Ευρώπη», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας όμως -σε αντίθεση με όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ- πως ο βαλκανικός δρόμος κλείνει.
«Πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, να βοηθηθεί η Ελλάδα και βέβαια πρέπει να υπάρξουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων, γι' αυτό είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, χωρίς όμως να δεχθούμε όλους τους όρους της Άγκυρας».
Τσίπρας: Συμφωνούμε με τη Μέρκελ
Politico: Τα γύρισε τελευταία στιγμή η Γερμανία
Με τίτλο «Γερμανική αναποφασιστικότητα» το έγκυρο σάιτ αναφέρει:
«Οι Γερμανοί εξέπληξαν τους πάντες με την αντίθεσή τους στη φράση για το κλείσιμο της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρει διπλωματική πηγή. Και προσθέτει ότι αυτή η φράση ήταν γνωστή από μέρες και οι Γερμανοί δεν είχαν παραπονεθεί νωρίτερα.
Η πηγή αναφέρει ότι αν μαλακώσει η φράση (για τα κλειστά σύνορα) αυτό θα είναι υποχώρηση».
Βερολίνο: Εικασίες τα περί κλειστής οδού Βαλκανίων
«Εικασίες» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που θέλουν το προσχέδιο των συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής να περιλαμβάνει τη φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς και ζήτησε να περιμένουν όλοι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές δηλώσεις της καγκελαρίου.
Επανέλαβε δε, ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας.
«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ' αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε η κ. Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διατυπώσεις των Συμπερασμάτων της Συνόδου και προσέθεσε:
«Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν. Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα».
Αυτά είναι κατ' αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.
Οι Γερμανοί δεν συμφωνούν
Αξιωματούχοι από το Βερολίνο ανέφεραν νωρίτερα ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει
Τα παραπάνω διαμηνύουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές στο ZDF, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Επίσης έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση.
Πρώτο κείμενο συμφωνίας: Τα σύνορα είναι κλειστά
«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», ανέφερε το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο δόθηκε αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση» συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο είχαν ήδη συμφωνήσει οι 28 πρέσβεις των χωρών-μελών, και η Ελλάδα.
Σούλτς: Να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες -Να βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις
«Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.
«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε επίσης ο Σουλτς. «Εχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα».
Τουσκ: Θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων
Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι ξεκάθαρος: «Το οριστικό τέλος της πολιτικής "προώθησης των μεταναστευτικών ροών" και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους».
«Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.
«Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.
«Ως μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ την σημερινή συνάντηση των 28 της Ε.Ε., ενώ σημείωσε πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας.
Πώς θα καθήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες
Tις θέσεις που θα έχουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την διάρκεια της κρίσιμης σημερινής Συνόδου Κορυφής δημοσίευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται ανάμεσα στην Νταλια Γκριμπαουσκάιτε, την πρόεδρο της Λιθουανίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι.
Ποια φράση ήθελε να βγάλει η Μέρκελ από τη συμφωνία
Υπό αμφισβήτηση θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το συμπέρασμα της Συνόδου, λέγοντας σε κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. ότι δεν θα συμφωνήσει να αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών ότι η δυτική μεταναστευτική βαλκανική οδός είναι «κλειστή».
Οι διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν εργαστεί ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα το κείμενο με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει ένα ομαλό συμβούλιο με την Τουρκία σήμερα, που θα οδηγήσει στην επίδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. στο πώς θα αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.
Όπως μεταδίδει το Politico, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα το πρωί με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι αντιτίθεται σε ένα σημείο μίας κρίσιμης πρότασης του προσχεδίου, σε αυτή που αναφέρει: «αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή».
Η πηγή υποστήριξε ότι η δήλωση είναι πραγματικά λανθασμένη, δεδομένου ότι υπάρχουν πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία κάθε μέρα, ακόμη και αν είναι μόνο μερικές εκατοντάδες.
Επί της ουσίας, η Μέρκελ δέχεται το κομμάτι της πρότασης «οι παράνομοι ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων φτάνουν στο τέλος», αλλά όχι το σημείο «αυτή η διαδρομή έχει τώρα κλείσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιούνκερ στήριξε την αντίδραση της Μέρκελ.
Ολαντ: Στήριξη στην Ελλάδα, συνεργασία με την Τουρκία
Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα ζήτησε και ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.
«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή σχέση με την Τουρκία που σημαίνει ότι θα υπάρξει βοήθεια από την Ευρώπη στη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλά και συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου», δήλωσε.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης ασφάλειας στο Αιγαίο, όπου τα πλοία του ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία είναι και τα σύνορα της ΕΕ.
«Θα πρέπει η Τουρκία να διασφαλίσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Ολες οι χώρες της ΕΕ και η Γαλλία έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την απορρόφηση προσφύγων», είπε.
Ο βαλκανικός δρόμος είναι κλειστός, με την Ελλάδα να υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος προσφύγων και μεταναστών.
«Αλληλεγγύη με Ελλάδα, συνεργασία με την Τουρκία και ασφάλεια των συνόρων, είναι το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούμε», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει αποδοχή όλων των τουρκικών όρων.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα στο ότι η χώρα πρέπει να σέβεται τον τύπο», υποστήριξε.
13:00 Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Stefan Löfven φτάνοντας στην Σύνοδο δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μπαράζ επαφών νωρίς το πρωί
Μετά τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου ο κ.Τσίπρας είχε τετ α τετ με την κα Μέρκελ.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ακολούθησαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκου Ρούτε.
Στις 9.15 το πρωί, είχε την πρώτη διμερή του επαφή με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Το έγκριτο σάιτ Politico, με έδρα τις Βρυξέλλες, γράφει για το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής
Οι ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντούν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να σταματήσει η ροή μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να είναι:
- Ο Δρόμος των Βαλκανίων προς την Ευρώπη θα κλείσει
- Η πολιτική ανοιχτών συνόρων τελείωσε
- Ολοι οι μη Σύροι μετανάστες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία (απ' όπου η μεγάλη πλειοψηφία φεύγει προς Ελλάδα), η οποία θα λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια.
Μετά τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου, οι ηγέτες θα συζητήσουν την εφορμή της πολιτικής Σένγκεν και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, εδικά στην Ελλάδα.
Τα βασικά θέματα που θα θέσει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής
- Μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και επανεγκατάσταση στην Τουρκία
- Να υπάρχει αξιόπιστη μετεγκατάσταση, να φεύγουν και με αεροπλάνο
- Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για όλα αυτά
- Μείωση των ροών προς τα νησιά
- Επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν τους χορηγείται άσυλο
- Να έχει η Ελλάδα άμεσα οικονομική βοήθεια
Επόμενο βήμα το κλείσιμο της Ειδομένης
Με το δεδομένο πως ο Δρόμος των Βαλκανίων θα μείνει κλειστός, η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση στην Ειδομένη, αφού θα πρέπει να απομακρύνει από την περιοχή τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας να είχε πει πως προσδοκία της Ελλάδας είναι να ξανανοίξει η Ειδομένη, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν υπήρξε ποτέ. Ισως γι' αυτό χθες ο κ. Μουζάλας να ανέφερε πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να φιλοξενήσει πολλούς περισσότερους μετανάστες.
Βίτσας: «Είναι ανάγκη να αποσυμπιεστεί η περιοχή»
Ο υπεύθυνος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης της Ειδομένης από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε πως είναι ανάγκη να αποσυμπιεστεί η περιοχή, οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε δομές πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι θα περνούν τα σύνορα να προωθούνται. Μάλιστα ο κ. Βίτσας δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο επέμβασης, όπως έγινε και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου πρόσφυγες και μετανάστες είχαν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό.
Οι πρόσφυγες, είπε ο υπουργός, θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσον καιρό βρίσκονται στη χώρα μας.