Μετά την ομολογία πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα θα μείνουν για τουλάχιστον 2-3 χρόνια, ο Γιάννης Μουζάλας προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα.
Υποστήριξε πως η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει». Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο ημέρες την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.
Πάντως, αν χθες ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για 100.000 ανθρώπους που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, σήμερα προσπάθησε να διαψεύσει τον αριθμό των 150.000 για τον οποίο έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Από χώρα διέλευσης, χώρα εγκλωβισμού
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης προσφύγων, έκανε λόγο ο αναπληρωτής.
Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστά το σύνορα.
Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης είπε ότι πλέον γίνονται με βάση ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά. «Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων με κλειστό το σύνολο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Τόνισε, όμως, ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000.
Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι υπάρχει ένας ακόμα σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία.