Μια από τις εμμονές της σημερινής κοινωνίας υπαγορεύει πως πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να γίνουμε πετυχημένοι. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτό αποδεικνύεται πως είναι λάθος.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Εμμα Σεππάλα, ψυχολόγος του πανεπιστημίου Στάνφορντ, στο νέο της βιβλίο «Το μονοπάτι της Ευτυχίας: Πώς να Εφαρμόστε την επιστήμη της ευτυχίας για να κατακτήσετε την επιτυχία σας». Η συμβουλή της Σεππάλα για την επιτυχία είναι απλή. «Μη κάνετε απολύτως τίποτα».
Πρόκειται για μια ριζοσπαστική ιδέα που όμως έχει επιστημονική βάση.
Σε μια μελέτη που έγινε το 2011, οι ερευνητές έδωσαν ερωτηματολόγιο σε 428 φοιτητές στα οποίο τους ζητούσαν να απαντήσουν αν είναι πρωινοί ή βραδινοί τύποι και στη συνέχεια τους έδωσαν προς επίλυση διάφορα προβλήματα.
Προς έκπληξη τους διαπίστωσαν πως τα πρωινά άτομα απέδωσαν καλύτερα αργά το απόγευμα, ενώ τα βραδινά άτομα το πρωί, τις ώρες δηλαδή που και οι δυο ομάδες υποτίθεται πως ήταν σε μικρότερη εγρήγορση.
Τα ευρήματα της έρευνας ουσιαστικά έδειξαν πως είμαστε περισσότερο δημιουργικοί όταν είμαστε χαλαροί πράμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους εργοδότες.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που διεξήχθη το 2010 από την IBM σε πάνω από 1.500 διευθύνοντες σύμβουλους από διαφορετικές χώρες και κλάδους αποδείχτηκε πως η δημιουργικότητα είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την επαγγελματική επιτυχία.
Όπως Σεππάλα περιγράφει στο βιβλίο της, μερικοί από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους στην ιστορία έκαναν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις τους, όταν ήταν σε αδράνεια. Για παράδειγμα, ο εφευρέτης Νίκολα Τέσλα ανακάλυψε το εναλλασσόμενο ρεύματα σε μια βόλτα παρέα με έναν φίλο του ενώ ο Άλμπερτ Αϊνστάιν άκουγε Μότσαρτ για να βρει την έμπνευση.
Αλλά ακόμα και σε αυτούς που θα ισχυριστούν πως δεν διαθέτουν χρόνο για να μη κάνουν απολύτως τίποτα η Σεππάλα μιλώντας στο business insider δίνει την απάντηση:
- Διαφοροποιήστε τις δραστηριότητες σας: Οταν η εργασία σας απαιτεί μεγάλα πνευματικά αποθέματα διακόψτε την κάνοντας κάτι ανούσιο ή κάντε ένα διάλειμμα.
- Καθίστε κάπου ήσυχα: Κλείστε τους υπολογιστές σας και τις τηλεοράσεις. Κάντε μια βόλτα ή διαλογιστείτε. Μπορεί στην αρχή το να μείνετε μόνοι σας με τις σκέψεις σας να ακούγεται κάπως δυσάρεστο, μην ανησυχείτε, στη συνέχεια θα γίνει όλο και πιο εύκολο, ωφέλιμο και ευεργετικό.
- Παίξτε: Μεγαλώνοντας ξεχάσαμε πως είναι να είμαστε παιδιά. Παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, δείτε μια κωμωδία ή περάστε λίγο χρόνο αγκαλιάζοντας απλά το κατοικίδιό σας. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό που θα κάνετε αρκεί να σας διασκεδάζει.