Την ώρα που η κατάσταση με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα ξεφεύγει από κάθε έλεγχο όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν λύσεις για να «θωρακίσουν» τις χώρες τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal ακούγεται όλο και πιο έντονα πλέον το Plan B που θέλει τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν την ιδέα ότι αν οι μεταναστευτικές ροές εγκλωβιστούν στη χώρα μας τότε θα ανακοπεί η πορεία των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη.
Το plan B εμφανίστηκε αρχικά ως σχέδιο ακροδεξιών ηγετών
Σύμφωνα με την Wall Street Journal το εναλλακτικό σχέδιο ή αλλιώς Plan B, που μέχρι πρότινος υποστήριζαν ακροδεξιοί μόνο ηγέτες στην Ευρώπη, τώρα φαίνεται πως υποστηρίζει από όλο και περισσότερους. Μάλιστα αναλυτές υποστηρίζουν πως θα ενισχυθεί κι άλλο όσο οι εναλλακτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης κρίσης συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό.
Πολλά θα κριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία. Αν δεν ενισχυθεί η συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δραματική για την Ελλάδα.
Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποιούν, θα γίνει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να σταματήσουν οι μετανάστες να ταξιδεύουν βορειότερα και θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να συνδράμουν την Ελλάδα σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης .
«Η Ελλάδα δεν θα ήταν το χειρότερο μέρος για να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ελληνες είναι πολύ πιο φιλικοί προς τους πρόσφυγες συγκριτικά με άλλους λαούς των Βαλκανίων ή της ανατολικής Ευρώπης.
Η Ευρώπη έχει αρχίσει να υψώνει φράχτες
Η Ελλάδα προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση τις τελευταίες ημέρες, μπροστά στην πιθανότητα να βρεθεί με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παγιδευμένους στην ελληνική επικράτεια.
Παρ' όλα αυτά η Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να υψώνει φράχτες, καθώς η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων προχωρούν πλέον σε στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων και άρχισαν να στέλνουν πίσω Αφγανούς μετανάστες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην Ελλάδα πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Πιο «διαχειρίσιμος ο εγκλωβισμός μεταναστών στην Ελλάδα
Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στην WSJ ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε επίσης να λάβει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη καθώς και άλλη βοήθεια, για να τα βγάλει πέρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, σε σύγκριση με τις γειτονικές της βαλκανικές χώρες, ενώ μόλις περάσει το μήνυμα ότι οι μετανάστες έχουν «κολλήσει» στην Ελλάδα, θα μειωθεί και η ροή από την Τουρκία, αφού λιγότεροι άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Η Κομισιόν ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».
Αυτό σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.
Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.