Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε να έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα μετά την κατηγορηματική δήλωση του προεδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά πως θα δεχθεί όποιον πρωθυπουργό του υποδείξει το ΠΑΣΟΚ.
Ετσι, μετά τη γενική κατακραυγή που εισέπραξαν οι δύο ηγέτες για τη συμφωνία τους στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου δύο λύσεις φαντάζουν πλέον ως οι τελικοί μονομάχοι: Στα πρόσωπα του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου θα αναζητηθεί πλέον ο νέος πρωθυπουργός ο οποίος θα ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Μάλλον θα πρέπει να αποκλείεται μια λύση έκπληξη της τελευταίας στιγμής αν και με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ο κ, Παπανδρέου επιστρέφοντας από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών προκειμένου, αν είναι δυνατόν να κλείσει σήμερα το όλο θέμα και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να επικυρώσει την όποια απόφαση ληφθεί.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπαδήμο προκειμένου να διερευνηθούν για πρώτη φορά πραγματικά οι δυνατότητες των δύο πλευρών να συνεννοηθούν και να αποτελέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τη λύση στο γόρδιο δεσμό.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρά τα όσα έχουν προηγηθεί η επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα -άλλωστε ο κ. Παπαδήμος παραμένει ακόμη οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου- και πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του «ναι».
Οπως έγινε επισήμως γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπαδήμος έθεσε από την πλευρά του τρείς όρους τους οποίους έκανε αποδεκτούς ήδη ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
- Να υπογραφεί και από τα δύο κόμματα η επιστολή προς την Ε.Ε, και το ΔΝΤ για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου
- Να μετάσχουν στην κυβέρνηση περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
- Να μη θεωρηθεί η 19η Φεβρουαρίου ως ο απόλυτος χρονικός ορίζοντας για τη διεξαγωγή των εκλογών
Τέλος, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι δεν θέτει κανένα θέμα οικονομικού επιτελείου στη νέα κυβέρνηση.
Μετά από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η καυτή πατάτα επιστρέφει στα χέρια του κ. Σαμαρά που θα πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται και αυτός τους όρους που θέτει ο κ. Παπαδήμος.