Το πόσο πολύ έχει εθιστεί ένας φοιτητής στο Facebook αξιολόγησε ένα πείραμα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση «Psychological Rerports: Disability and Trauma».
Στο πείραμα έλαβαν μέρος 20 φοιτητές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, τα οποία είχαν σχέση με το πόσο άγχος έχει κάποιος όταν αποσύρεται από το Facebook.
Εκτός από το ερωτηματολόγιο, οι φοιτητές είδαν μία σειρά από εικόνες, μερικές από τις οποίες είναι σχετικές με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και άλλες τελείως άσχετες, καθώς απεικόνιζαν σήματα κυκλοφορίας. Οι ερευνητές, λοιπόν, ζήτησαν από τους φοιτητές να πιέζουν ένα κουμπί κάθε φορά που έβλεπαν μια εικόνα σχετική με το Facebook. Οι ίδιοι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παρακολουθούσαν την δραστηριότητα των εγκεφάλων των φοιτητών και διαπίστωσαν ότι οι εθισμένοι φοιτητές πατούσαν πολύ γρήγορα το κουμπί όταν αντίκριζαν μια εικόνα σχετική με το μέσο δικτύωσης.
«Είναι τρομακτικό αν σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν οδηγούν ένα αυτοκίνητο αυτοί που πιο γρήγορα αντιδρούν στο Facebook και όχι στα σήματα οδικής κυκλοφορίας» δηλώνει ο καθηγητής Ofir Turel του California State University.
Η διαπίστωση των επιστημόνων εκπλήσσει, καθώς η αντίδραση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παρορμητική συμπεριφορά των ατόμων που είναι εθισμένοι με το Facebook δεν έχει μεγάλη διαφορά με τις αντιδράσεις αυτών που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης.
Παρ' όλα αυτά, οι περιοχές του εγκεφάλου που αναστέλλουν τη συμπεριφορά αυτή φαίνεται να δουλεύουν μια χαρά στα άτομα που «υπεραγαπούν» το Facebook.
«Αυτά είναι καλά νέα, καθώς αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά των φανατικών χρηστών του κοινωνικού μέσου μπορεί να διορθωθεί. Η συμπεριφορά των εθισμένων προέρχεται από την μικρή θέλησή τους να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους» εξηγεί ο καθηγητής Turel διαγράφοντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο Facebook και τα ναρκωτικά.