Στις υπηρεσίες του υπουργείου μεταθέτει την ευθύνη για την –τουλάχιστον ανορθόδοξη– διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια κοντέινερ για τα hotspots ο υπουργός Υποδομών.
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι είχαν ειδοποιηθεί και οι 18 εταιρείες του χώρου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά μόνο 8 εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον. Υποστήριξε δε ότι τα δημοσιεύματα που άσκησαν κριτική στον διαγωνισμό είναι στοχευμένα και απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1.150 κοντέινερ πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου, με την προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών να ορίζεται την επομένη και να διαρκεί μόλις λίγες ώρες. Στα δημοσιεύματα που υποδείκνυαν τα ζητήματα που ανακύπτουν από μια τόσο «κλειστή» διαδικασία, ο κ. Σπίρτζης απάντησε μέσω συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός ήταν καθ’ όλα νόμιμος και ο τρόπος πραγματοποίησής του ήταν επιλογή των υπηρεσιών του υπουργείου. «Η υπηρεσία θα μπορούσε να καλέσει τρεις εταιρείες όλες κι όλες και να κάνει απευθείας ανάθεση. Αντί να κάνει αυτό, κάλεσε όσες εταιρείες γνώριζε η υπηρεσία και όχι ο υπουργός προφανώς. Κάλεσε 18 εταιρείες τις προηγούμενες ημέρες, τις ενημέρωσε για τις προδιαγραφές. Ανταποκρίθηκαν στους χρόνους, στις ποσότητες και στις προδιαγραφές 8 εταιρείες και ειδοποιήθηκαν για την ημέρα που θα έκανε τη δημοπρασία η υπηρεσία».
Οπως υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης, στον διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν τελικά 4 εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες για τα 769 από τα 1.150 κοντέινερ (γι’ αυτό, ανέφερε, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί). Υποστήριξε δε ότι τα ρεπορτάζ για τον διαγωνισμό είναι κατευθυνόμενα με σκοπό να πλήξουν τον ίδιο ή να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, και απείλησε με μηνύσεις.