Στο βαρύ κλίμα των ημερών, στην αβεβαιότητα των διεθνών αγορών και στο φόβο ότι η περιπέτεια της αξιολόγησης δεν θα έχει happy end, «βουλιάζει» ο τραπεζικός δείκτης, με αποτέλεσμα οι απώλειες να ξεπερνάνε το 17%!
Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αυτή την ώρα επικρατεί ο πανικός και οι ψύχραιμες φωνές έχουν σωπάσει, με αποτέλεσμα μετά από τα funds, να πουλάνε όσο- όσο και οι μικροί, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών για μαζική αποχώρηση και υπερβολική αντίδραση, υπό το βάρος του κλίματος που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Όπως λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της αγοράς που παρακολουθούν τη «βουτιά» χωρίς τέλος του Γενικού Δείκτη, οι εντολές που έχουν δοθεί είναι για πωλήσεις χωρίς όριο, στη λογική του «πούλα να φύγουμε». Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στις τράπεζες, των οποίων η κεφαλαιοποίηση έχει βυθιστεί στα 3,719 δις ευρώ, όταν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τους απαιτήθηκαν 13,8 δις ευρώ.
Ο εσωτερικός παράγοντας για την ελεύθερη πτώση των μετοχών, δεν είναι άλλος από την αβεβαιότητα που σκιάζει τη διαπραγμάτευση, με όλες τις παρενέργειες στο χειρισμό των δύσκολων θεμάτων εντός Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι το 10ετές ξεπέρασε το 11,5%, με διάθεση να αγγίξει το 12%, ενώ το 2ετές ακούμπησε το 15%, αποτυπώνοντας το ρίσκο στο ελληνικό ζήτημα.
Ο καταλύτης είναι οι τεράστιες πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενισχύοντας τους φόβους μικρών και μεγάλων επενδυτών για νέα συστημική κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει απώλειες 8,47% και η μετοχή της Societe Generale 12%!
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, για να αναστραφεί αυτή η εικόνα απαιτούνται τουλάχιστον 20 ημέρες κι αφού βέβαια θα έχουν προηγηθεί καλές ειδήσεις. Ποιες πρέπει να είναι αυτές; Κατ' αρχάς να εκπέμψει το Eurogroup ένα θετικό μήνυμα, που θα βοηθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν να δώσουν την εικόνα ότι το ρίσκο απομακρύνεται. Θα απαιτηθεί, ωστόσο παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους αναλυτές να αναμένουν «πυροσβεστικές» δηλώσεις Ντράγκι πριν από τις προγραμματισμένες του Μαρτίου, έτσι ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες περί νέας τραπεζικής δίνης.