Να ανοίξει όλα τα θέματα θα επιχειρήσει αύριο ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου όλα τα νέα μέτρα, αλλά και όλες τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Σήμερα είναι μία από τις ελάχιστες μέρες που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει τίποτα κανονισμένο στην ατζέντα του, καθώς αύριο προετοιμάζεται για τη δυσκολότερη ίσως εξαγγελία του. Αυτή του σκληρότερου προγράμματος λιτότητας της μεταπολίτευσης. Ενός προγράμματος με το οποίο ο πρωθυπουργός θα τα ανοίξει όλα: ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θεσμικές και συνταγματικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, αλλά και προγράμματα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Ακόμα και αυτά πάντως, θα εξαγγελθούν με αδρό τρόπο, καθώς ο πρωθυπουργός θα δώσει μόνο τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Αμέσως μετά, το πρόγραμμα θα μπει σε διαβούλευση και ο υπουργός Οικονομικών θα το εξειδικεύσει τρεις ή τέσσερις φορές ακόμα ως την τελική κατάθεσή του στις 16 Μαΐου στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση φοβάται την πίεση των πολιτών που δείχνουν να μην αντέχουν άλλα επώδυνα μέτρα, ωστόσο πιέζεται από την τρόικα και τις αγορές για σαρωτικές περικοπές 'εδώ και τώρα' και υπό την απειλή της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου, που θα συνεπάγετο στάση πληρωμών.
Εντωμεταξύ, οι αρνήσεις υπουργών να συναινούν αγόγγιστα πια σε ολοένα και μεγαλύτερες περικοπές των δαπανών τους, αλλά και οι φωνές βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, προκαλούν 'νευρική κρίση' στο Μέγαρο Μαξίμου, που δείχνει αμήχανο και περιορίζεται να διαρρέει την αισιοδοξία του για την 'ωριμότητα' που θα δείξουν τελικώς τα στελέχη, μπροστά στη 'σωτηρία της χώρας'. Την αφοσίωσή του σε αυτήν ακριβώς τη 'σωτηρία' αναμένεται να διακηρύξει αύριο και ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε πέρσι η χώρα, στις συνέπειες που θα είχε τότε μία χρεοκοπία της και στις 'θυσίες' του λαού που ακολούθησαν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Θα καλέσει λοιπόν άπαντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βάλουν 'πλάτη' στην προσπάθεια της κυβέρνησης και 'τέλος' στα σενάρια περί εκλογών, ανασχηματισμού και αναδιάρθρωσης.
Ο ίδιος άλλωστε θα παρουσιάσει τα σκληρά μέτρα ως 'μέτρα ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας', συνδέοντάς τα άμεσα με την σταθερότητα της χώρας και την εγγύηση αυτής. Αναμένεται ακόμα να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για 'ανεύθυνη στάση' και ζητώντας εκ νέου 'συναίνεση'στις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας στο εξής. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν καταψήφιση των μέτρων θα οδηγήσει άμεσα σε πρόωρες κάλπες, ενώ υπερψήφισή του χωρίς προβλήματα, θα ανοίξει τον δρόμο για ανασχηματισμό το καλοκαίρι ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Το τελικό σχέδιο των μέτρων, πάντως, βρίσκεται κατά πληροφορίες από χθες το βράδυ στα χέρια έμπιστων συνεργατών του πρωθυπουργού, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού Κώστα Θέο, προκειμένου να μπουν οι τελευταίες 'πινελιές' σε αυτή την 'πρώτη πράξη' παρουσίασής του. Ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου μάλιστα είχε και αργά χθες το βράδυ, νέα, πολύωρη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών και βασικό 'αρχιτέκτονα' του Προγράμματος.