Συναντήσεις με τη Φώφη Γεννηματά και τον Φώτη Κουβέλη θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τα τετ α τετ του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και για την αξιολόγηση, με τους δανειστές να έχουν βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα τα καυτά θέματα και να απαιτούν μειώσεις συντάξεων, σκληρό φορολογικό και επιπλέον μέτρα.
Τετ α τετ με Γεννηματά
Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο Μαξίμου την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατόπιν αιτήματός της για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει συνάντηση, ενώ για το ίδιο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα.
Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλα θέματα. Η πρόσφατη φράση της Φώφης Γεννηματά ότι «χωρίζει άβυσσος» το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ την έφερε πιο κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρείται βέβαιο ότι σε πιθανά σενάρια ανασύνταξης του πολιτικού σκηνικού και συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα, η Φώφη Γεννηματά δεν θα είχε αντίρρηση να συμμετάσχει.
Τί είπαν οι δύο πολιτικοί
Βασικό θέμα συζήτησης Τσίπρα-Γεννηματά ήταν το προσφυγικό, για το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκρότηση εθνικού μετώπου.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή πρωτοβουλία τη συνάντηση.
«Το προσφυγικό υπερβαίνει τις μικροκομματικές αντιθέσεις και ως εκ τούτου παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος» δήλωσε κατά τον σύντομο διάλογό του μπροστά στις κάμερες με την κ. Γεννηματά.
Παράλληλα διερωτήθηκε ρητορικά αν θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με προοδευτικό πρόσημο ή εάν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά χαρακτηριστικά όπως σε άλλα κράτη της Ευρώπης.
Το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα σημείωσε από την πλευρά της η κ. Γεννηματά ενώ ανέφερε πως την άποψή της αυτή, την έχει πει ξανά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «όπου η ΝΔ δυστυχώς δεν είχε συνταχθεί».
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε την ανάγκη να τελειώσει η συζήτηση απομόνωσης της χώρας και απένταξης της από τη Σένγκεν, παρά τις παραλείψεις. «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος», τόνισε και ανέφερε πως ήρθε η ώρα της κοινής δράσης για Ελλάδα και Ευρώπη.
Συνάντηση και με τον Φώτη Κουβέλη
Αργότερα, και συγκεκριμένα στις 2.30 μ.μ., ο κ. Τσίπρας θα υποδεχτεί τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Το φλερτ του κ. Κουβέλη προς το Μαξίμου το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ολοένα και πιο έντονο, ενώ ήταν μόλις την περασμένη εβδομάδα όταν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το «παρών» σε εκδήλωση κατά την οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κουβέλης.
Στο πίσω μέρος του μυαλού τα σενάρια για εκλογές
Η σημερινή παρουσία του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει εκ νέου την υφέρπουσα συζήτηση για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να προσφύγει πάλι στη λαϊκή ετυμηγορία εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό και παράλληλα οι κοινωνικές κινητοποιήσεις εξακολουθήσουν να την πιέζουν αφόρητα.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού και κορυφαίοι υπουργοί «φλερτάρουν» με την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εφόσον η κυβέρνηση κληθεί, υπό την πίεση του ΔΝΤ, να ψηφίσει πιο ακραία μέτρα από αυτά που περιλαμβάνει η πρότασή της για το Ασφαλιστικό και ταυτόχρονα δεν βρει την παραμικρή πολιτική ή κοινωνική συναίνεση στο εσωτερικό.
Η εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ άλλαξε τα δεδομένα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται μόνη αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή να ψηφίσει μέτρα τα οποία πλήττουν μεσαία και χαμηλά στρώματα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και δεν θα στήριζε υπό τις παρούσες συνθήκες μια οικουμενική κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει δίοδο διαφυγής στον Αλέξη Τσίπρα.
Η επανεμφάνιση του Φώτη Κουβέλη
Ολα αυτά τα σενάρια επιθυμεί να επανατροφοδήσει ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας, σε εντελώς ανύποπτο χρόνο, τον Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο «αρραβώνας» δεν έγινε μεταξύ των δύο πολιτικών και ο κ. Κουβέλης δεν εντάχθηκε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιθυμούσε και είχε ζητήσει.