Οι συνθήκες στα γερμανικά κέντρα προσφύγων είναι τόσο άσχημες που μερικοί θα προτιμούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πίσω στις πατρίδες τους, παρά να παραμείνουν στη Γερμανία.
Αυτό αναφέρει το Business Insider σε άρθρο του, στο οποίο έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι δεν επιθυμούν πλέον να παραμείνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Συγκεντρώνουν τους ανθρώπους σε απαίσιους καταυλισμούς χωρίς χώρο για να κοιμηθούν, να πλυθούν ή να χαλαρώσουν. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα στην Γερμανία», είπε στο Euronews ο Heval Aram που έχει κάνει αίτηση για άσυλο. Ο ίδιος ταξίδευε επί 12 ημέρες με την οικογένειά του για φτάσει στην Γερμανία και πλέον ελπίζει ότι κανείς δεν θα αφήσει το σπίτι του για να πάει εκεί.
Άλλοι πρόσφυγες παραπονιούνται για το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτούν οι διαδικασίες για παροχή ασύλου. «Δεν μου επιτρέπεται να φέρω την οικογένειά μου, και δεν έχω λάβει ακόμα άδεια για να παραμείνω. Δεν μπορώ να δουλέψω, δεν μπορώ να κινηθώ ελεύθερα», λέει ένας άλλος πρόσφυγας στην Deutsche Welle τονίζοντας ότι έχει περιμένει να εγκριθεί η αίτησή του εδώ και 5 μήνες.
Την κατάσταση με τους πρόσφυγες επιβεβαιώνουν και ταξιδιωτικά γραφεία σημειώνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν επιστρέψει στο Ιράκ έχει διπλασιαστεί τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Η πολύμηνη αναμονή όμως για την έγκριση της αίτησης ασύλου δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Γερμανία. Το κόστος ζωής, αλλά και οι δυτικές συνήθειες είναι κάτι που ξενίζει ορισμένους.
«Το πρόβλημα δεν είναι με τους Γερμανούς ή την Γερμανία, ο κόσμος είναι πολύ καλός. Αλλά έχουν τον τρόπο τους για να ζουν τις ζωές τους και εμείς έχουμε τον δικό μας», λέει στην Wall Street Journal 51χρονος Abdullah Alsoaan που βρέθηκε στην χώρα από την Συρία για να έχει μία καλύτερη περίθαλψη επειδή πάσχει από διαβήτη. Όπως αποκαλύπτει, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να μεγαλώσει τις κόρες του εκεί, όταν είδε ένα νεαρό ζευγάρι να φιλιέται ελεύθερα στον δρόμο.
Όσοι πάντως έχουν κάνει αίτηση για άσυλο αλλά επιθυμούν να γυρίσουν στην χώρα τους πωλούν όσα χρυσαφικά τους έχουν απομείνει για να αγοράσουν το εισιτήριο επιστροφής, ενώ σύμφωνα με την DW τους τελευταίους 4 μήνες μόνο, εκδόθηκαν από την Ιρακινή πρεσβεία στην Γερμανία περίπου 1.500 διαβατήρια «μίας χρήσης» για επιστροφή στο Ιράκ.
Η κατάσταση πάντως είναι ίδια και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, καθώς όπως αναφέρει το AFP επικαλούμενο αξιωματούχους, το 70% των Ιρακινών που έκαναν αίτηση ασύλου πέρυσι, παραιτήθηκαν του αιτήματος τους και επέστρεψαν σπίτια τους.
Σύμφωνα με τις φινλανδικές υπηρεσίες μετανάστευσης από τις περίπου 3.700 αιτήσεις για άσυλο που πέρασαν από επεξεργασία, οι 2.600 έληξαν πράγμα που σημαίνει ότι οι αιτούντες είτε εξαφανίστηκαν είτε ακύρωσαν τα αιτήματά τους.