«Σήμα κινδύνου» για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τα δημοσιονομικά έσοδα από τον πρόεδρο των πρακτόρων - iefimerida.gr

«Σήμα κινδύνου» για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και τα δημοσιονομικά έσοδα από τον πρόεδρο των πρακτόρων

Γιώργος Πουλημάς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότερα από 2.300 πρακτορεία του ΟΠΑΠ απειλούνται με λουκέτο από την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια ενώ το δημοσιονομικό όφελος που υπολογίζει η κυβέρνηση δεν θα είναι το αναμενόμενο και θα ψάχνει πάλι για ισοδύναμα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής Γιώργος Πουλημάς, μιλάει στο iefimerida για τις επιπτώσεις που θα έχει για τον κλάδο του, την εθνική οικονομία αλλά και τους πελάτες του ΟΠΑΠ η άδικη απόφαση να επιβληθεί τέλος τυχερών παιχνιδιών.

-Η κυβέρνηση προκειμένου να μην επιβαρύνει την ιδιωτική εκπαίδευση με ΦΠΑ επέλεξε ως μέρος του ισοδύναμου την επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Εκτιμάτε ότι θα επιτευχθούν τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά έσοδα;
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους αυτά που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών και πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι η απόφαση αυτή ήταν σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και θα αναζητά πάλι ισοδύναμα. Δεν πρόκειται για τέλος αλλά για φόρο, αφού επιβαρύνει τους πελάτες και μάλιστα σημαντικά και θα οδηγήσει σε πτώση του τζίρου με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι στο υπουργείο Οικονομικών και το παραδέχονται ότι τα έσοδα θα μειωθούν.

-Τι σημαίνει για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ η επιβάρυνση με 0,05 ευρώ ανά στήλη και τι απώλειες μπορεί να έχετε ως προς τα έσοδα;
Δεν πρόκειται για τέλος. Πρόκειται στην πραγματικότητα για φόρο που θα συρρικνώσει το τζίρο, θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων για το κράτος και την εθνική οικονομία και θα εξοντώσει τους πράκτορες του ΟΠΑΠ. Η επιβάρυνση μπορεί να ακούγεται μικρή αλλά δεν είναι αν υπολογίσει κανείς ότι η αύξηση ανά στήλη στο Στοίχημα είναι 20% και στο ΚΙΝΟ 10%. Από αυτά τα δύο παιχνίδια προέρχεται σχεδόν το 90% του τζίρου των πρακτορείων. Γίνεται αντιληπτό ότι η αύξηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πελάτες. Ο τζίρος είναι συγκεκριμένος. Παίζονται 7 δις στήλες, περίπου 1 δις ευρώ, το οποίο με τη μόχλευση φτάνει στα 3,5 δις ευρώ. Η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι θα αυξηθεί ο τζίρος; Δηλαδή οι πελάτες θα παίξουν παραπάνω στήλες για να μη χαθούν φορολογικά έσοδα;

Υπολογίζουμε ότι ο τζίρος θα μειωθεί στο 50% για το Στοίχημα και στο 10% για το ΚΙΝΟ.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο πελάτης είτε θα παίξει τα ίδια, και έτσι θα είναι μειωμένος και το κράτος θα χάσει έσοδα, είτε θα στραφεί στο διαδικτυακό σύστημα. Για αυτό επιμένουμε ότι δεν πρόκειται για ειδικό τέλος, αλλά για νέο φόρο, η επιβολή του οποίου παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και της καθολικότητας του φόρου. Και αυτό γιατί το ειδικό αυτό τέλος δεν επιβάλλεται σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, αλλά μόνο σε αυτά του ΟΠΑΠ.

-Ποιες είναι οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην εφαρμογή του μέτρου; Υπάρχει ενδεχόμενο αν το υπουργείο Οικονομικών επιμείνει να διακόψετε κάποια παιχνίδια στα οποία δεν μπορεί να εισπραχθεί το τέλος;

Είναι αδύνατη η άμεση εφαρμογή. Είναι αδύνατη η άμεση τεχνολογική προσαρμογή του λογισμικού συστήματος των ηλεκτρονικών μηχανημάτων του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται και να εισπράττεται το εν λόγω ειδικό τέλος. Υπάρχει όμως και στην πράξη αδυναμία να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού. Από τον ΟΠΑΠ είχαν διαμηνύσει ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες από την έκδοση του κανονιστικού πλαισίου για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο ΟΠΑΠ ότι εκ των πραγμάτων, λόγω του ειδικού τέλους, θα αναγκαστεί να σταματήσει ορισμένα παιχνίδια, με συνέπεια να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη. Υπάρχουν παιχνίδια τα οποία είναι εντελώς ασύμφορα ακόμη και σήμερα και με το ειδικό τέλος δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρχουν, όπως το μονό παιχνίδι στο Στοίχημα ή το ιντερνετικό στοίχημα.

-Εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο.
Ζητάμε εκτός από το προσωρινό πάγωμα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση. Είμαστε ήδη σε επαφές, Και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και τα κόμματα. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πως μπορούν να αντληθούν αυτά τα έσοδα με νόμιμο τρόπο από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρονικό τζόγο και να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις που στηρίζουν χρόνια την εθνική οικονομία. Αν επιμείνουν θα τα κλείσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
-Δώστε μας μια εικόνα για το πως διαμορφώνεται σήμερα ο κλάδος των πρακτόρων του ΟΠΑΠ και κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου.
Ο κλάδος μας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την κρίση των τελευταίων ετών. Μέσα σε πέντε χρόνια ένας κλάδος που αριθμούσε 5.500 πράκτορες συρρικνώθηκε σε 4.500. Περίπου 1500 πρακτορεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και με την εφαρμογή του ειδικού τέλους, οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι τουλάχιστον 2.300 πρακτορεία θα βάλουν λουκέτο. Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της συμβολής του ΟΠΑΠ στην εθνική οικονομία. Το 2014 τα έσοδα του κράτους ήταν 740 εκατ. ευρώ και το 2015 είναι ακόμη περισσότερα. Το 30% των ακαθάριστων κερδών πάνε στο ελληνικό δημόσιο. Και η κυβέρνηση αντιπαρατίθεται με τον ΟΠΑΠ χωρίς να υπολογίζει το κόστος για την οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΠΑΠ τέλος τυχερών παιγνίων ΥΠΟΙΚ ΣτΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ