«Εξουσία και πάθος» για την Αρχαία Ελλάδα.
Περισσότερα από 50 αρχαία χάλκινα αγάλματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως του Αυγούστου διηγούνται την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας μέσα από την έκθεση «Εξουσία και Πάθος: Χάλκινα Γλυπτά του ελληνιστικού κόσμου», που παρουσιάζεται έως και 20 Μαρτίου του 2016 στην National Gallery of Art.
Σε άρθρο που τιτλοφορείται «Πρόσωπο με πρόσωπο με την Αρχαία Ελλάδα: Η έκθεση της National Gallery of Art «Δύναμη και Πάθος» η εφημερίδα αναφέρεται στην αρχαία ελληνική γλυπτική και τα δεινά που έχει υποστεί ανά τους αιώνες.
κανένα από τα χάλκινα έργα, δεν απεικονίζει κάποιον να χαμογελά
«Αν κοιτάξει κανείς την αρχαία ελληνική γλυπτική, πρέπει να θυμάται ότι είναι πιθανόν τα γλυπτά να έχουν περάσει πολλά. Αυτά τα αντικείμενα έχουν καταστραφεί σε ναυάγια, θαφτεί από την ηφαιστειακή τέφρα ή ακόμα αμαυρωθεί από τους λάτρεις της τέχνης».
«Περισσότερα από 2000 χρόνια πριν, οι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούσαν μπρούτζινα αγάλματα που ήταν τόσο όμορφα και εκφραστικά. Δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες αστραφτερά ομοιώματα των πολιτικών ηγετών, ποιητών, θεών και ηρώων».
Αυτό που έκανε εντύπωση στο συντάκτη του άρθρου είναι πως, κανένα από τα χάλκινα έργα, δεν απεικονίζει κάποιον να χαμογελά. Αντίθετα, τα γλυπτά τείνουν να απεικονίζουν ανθρώπους σε μια στιγμή ήσυχου προβληματισμού και περίσκεψης.
«Έχουμε συγκεντρώσει πολλά μεγάλα χάλκινα γλυπτά, δεν έχουν συγκεντρωθεί ποτέ μέχρι σήμερα περισσότερα και αυτά που έχουμε επιλέξει είναι τα καλύτερα», σημειώνει σε κομμάτι του άρθρου ο επιμελητής της έκθεσης Jens Μ. Daehner.
Η έκθεση έφτασε στην Ουάσινγκτον μετά από στάσεις σε Φλωρεντία, Ιταλία, και Λος Άντζελες.