Δεσμευτικό δημοψήφισμα για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης πιθανότατα μέσα στο Γενάρη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
«Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Το δημοψήφισμα, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, ένας εκ των εισηγητών της σχετικής πρότασης προς τον πρωθυπουργό, θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο. Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν θα έχει ψηφιστεί νωρίτερα η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εάν το ερώτημα του δημοψηφίσματος ζητεί την επικύρωση νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή απαιτεί συμμετοχή του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 50% ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση. Επίσης, για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα επί ψηφισμένου νόμου απαιτούνται 180 βουλευτές.
Σε περίπτωση που το ερώτημα αφορά μη ψηφισμένο νόμο το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος πέφτει στο 40%. Επίσης, επαρκούν 151 βουλευτές.
Σε αφορά στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η σχετική τριήμερη διαδικασία στο Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργος λίγο πριν είχε εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά των τραπεζών αλλά και ιδιοκτητών ΜΜΕ που όμως είπε είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένα αλλά θέλουν τις τράπεζες ανεξέλεγκτες για να μπορούν να εξασφαλίζουν θαλασοδάνεια εκτός τραπεζικών κριτηρίων.
Ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία και έως τότε να εφαρμόσει, όπως είπε, επιθετικά πλέον και όχι αμυντικά, όπως μέχρι τώρα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Κάνοντας ουσιαστικά μια ομιλία προγραμματικών δηλώσεων διετίας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές, πόθεν έσχες για όλους, αλλαγή εκλογικού νόμου ακόμη και προετοιμασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να ανετρέψει πλήρως το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες άνοιξε όλα τα μέτωπα μαζί επιχειρώντας να θέσει πολλαπλά διλήμματα.
Πρώτα προς την δική του κοινοβουλευτική ομάδα μέρος της οποίας τον αμφισβητεί συστηματικά τους τελευταίους μήνες και δεύτερον προς τον ελληνικό λαό καθώς επιχειρεί να του μεταφέρει το βάρος της ενδεχόμενης χρεοκοπίας εάν απορρίψει τη νέα δανειακή σύμβαση που θα εξασφαλίσει στη χώρα την επιβίωσή της κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δηλαδή έως το 2014.
Με τον τρόπο αυτό προφανώς πιστεύει ότι αλλάζει την πολιτική ατζέντα, χαλαρώνει την ασφυκτική πίεση που ασκείται στον ίδιο και την κυβέρνηση και ενδεχομένως κερδίζει ένα παιχνίδι που έως τώρα έμοιαζε χαμένο συνολικά.
Ο πρωθυπουργός σε τουλάχιστον δύο ακόμη σημεία της μακροσκελούς του τοποθέτησης επιτέθηκε στις τράπεζες. Η πρώτη όταν έκανε μια γενική αναφορά και επισήμανε ότι «αν θα χάσουν οι τράπεζες μέρος των χρημάτων τους αυτό αφορά τις τράπεζες, αλλά εμείς οφείλουμε να ασχοληθούμε με όλο τον ελληνικό λαό».
Στο δεύτερο, όταν αναφερόμενος σε όσους επενδύουν στο χάος ο καθένας για δικούς του λόγους και όφελος επισήμανε ότι υπάρχουν ορισμένοι στη δεξιά αλλά και την αριστερά που ενδιαφέρονται για να μη χάσουν τα χρήματά τους οι φίλοι τους τραπεζίτες.
Προηγουμένως ε'ιχε ξεκαθαρίσει ότι το κούρεμα του χρέους θα φέρει την κρατικοποίηση των τραπεζών σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού καθώς όσα χρήματα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές οι οποίες κάποια στιγμή -μετά την εξυγείανση τους- θα πωληθούν και πάλι σε ιδιώτες ενώ τα χρήματα και οι υπεραξίες τους θα μπουν στα κρατικά ταμεία.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την προσπάθεια ορισμένων να φέρουν τον εθνικό διχασμό υιοθετώντας τη βία, τη λασπολογία, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια. υιοθετώντας το βλαπτικό κίνημα δεν πληρώνω. Αναφέρθηκε δε επίσης και σε επιχειρηματίες και άλλους οι οποίοι, όπως είπε, επιθυμοούν να γυρίσουμε στη δραχμή για να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα με τα ευρώ που έχουν βγάλει στο εξωτερικό.
Τέλος, σε αυτό το κεφάλαιο, αναφέρθηκε και σε όσους επιχειρούν να πάει η χώρα σε εκλογές για να εξαργυρώσουν με τα εκλογικά τους ποσοστά την εκμετάλλευση του λαϊκού πόνου, χωρίς να τους απασχολεί το πως θα κυβερνηθεί η χώρα.
Ουσιαστικά δε, εκτός των άλλων προέβλεψε ότι η προσφυγή στις εκλογές θα σημάνει μια περίοδο ακυβερνησίας για τη χώρα, προφανώς λόγω των οριακών εκλογικών αποτελεσμάτων σε συνάρτηση με τον εκλογικό νόμο.
Ανεξαρτήτως αυτών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε εξ αρχής ότι οι αποφάσεις ήταν ιστορικές και τόνισε ότι τίποτα δεν θα είχε αποφασιστεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πάρει τις ιστορικές αποφάσεις ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, πριν από δύο εβδομάδες. «Προασπίστηκε το εθνικό συμφέρον» είπε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία απομακρύνει την ανασφάλεια στη χώρα και επιβεβαιώνει τη θέση μας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε διαξοδικά στη συμφωνία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματά της θα αλλάξουν διεθνώς την εικόνα της χώρας μας καθώς θα αυξηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης στην οικονομία μας.
Είπε ότι οι εταίροι μας μάς στηρίζουν και ότι δεν είναι εχθροί μας, ότι η κυβέρνηση ακούει κάθε καλόπιστη κριτική και κάθε θετική συμβουλή και ότι η χώρα πέτυχε τη συμφωνία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και στηριγμένη στις θυσίες του ελληνικού λαού βρίσκεται κοντά σε πρωτογενή πλεονάσματα.
«Δεν θριαμβολογούμε και δεν εφησυχάζουμε για τις σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών», τόνισε, προλογίζοντας τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει σύντομα, εκ νέου, η Κ.Ο. για να τοποθετηθούν και οι βουλευτές.