Στο τελευταίο της βιβλίο η Σώτη Τριανταφύλλου ασχολείται με ένα θέμα για το οποίο έχει αρθρογραφήσει αμέτρητες φορές στο παρελθόν και αφορά τον πλουραλισμό και την πολυπολιτισμικότητα.
Με το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης να μας απασχολεί καθημερινά τους τελευταίους μήνες, οι απόψεις της συγγραφέα διαβάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα σπουδών και εμπειρίας από το 1980. Δεν πρόκειται για κάποια δημοσιογραφικά “επίκαιρη” μελέτη γύρω από τη σύγκρουση των πολιτισμών: πρόκειται για ένα δοκίμιο γύρω από πρακτικές πολυπολιτισμικότητας που εφαρμόστηκαν, με διάφορες παραλλαγές, σε όλο τον Δυτικό κόσμο με καταστροφικά αποτελέσματα. Το βιβλίο αναλύει έννοιες όπως “πλουραλισμός”, “πολυπολιτισμικότητα”, “ανοιχτή κοινωνία” και προτείνει λύσεις ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και οι αξίες της δυτικής δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους. Στην Ελλάδα δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα αυτά τα ζητήματα, υπάρχει βιβλιογραφικό κενό (παρότι, φυσικά, δεν είμαι ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη που τα επεξεργάζομαι), ενώ ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από την πολιτική ορθότητα και, ταυτοχρόνως, από το μίσος του Άλλου και της αντίθετης γνώμης. Γι’ όλα τούτα έγραψα αυτό το βιβλίο το οποίο ελπίζω να διαβάσουν, εκτός από τους απλούς πολίτες, όσοι χαράσσουν πολιτική», λέει στο iefimerida η Σώτη Τριανταφύλλου για το νέο συγγραφικό της έργο.
Το δοκίμιο περί πολυπολιτισμικότητας, το οποίο άρχισε να γράφει το 2010, ξεκινάει με μια εισαγωγή περί Διαφωτισμού, πολιτισμού, ρατσισμού και μετανάστευσης, ξεκαθαρίζοντας αμέσως το βασικό επιχείρημα που θα αναπτυχθεί στις 300 πυκνογραμμένες σελίδες που ακολουθούν: «Μπορούμε να καλωσορίζουμε μόνον εκείνους τους μετανάστες που επιθυμούν να βρουν τη θέση τους στη δική μας κουλτούρα, να δεχτούν νόμους, κανόνες και διαδικασίες που πιθανότατα τους είναι, αρχικά, ξένες. Αν οι αλλοδαποί έρχονται στη Δύση για να βελτιώσουν τη ζωή τους, πρέπει να αποδέχονται συγκεκριμένους όρους». Για τη Σώτη Τριανταφύλλου, η περίφημη πολυπολιτισμικότητα δεν προσφέρει καμία λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες. Αντιθέτως, είναι μια από τις βασικές αιτίες των δεινών αυτών, ακριβώς επειδή αποτελεί μια πρακτική κατακερματισμού και εξασθένισης των δημοκρατικών θεσμών.
Στη συνέχεια η συγγραφέας εξετάζει σε βάθος τις έννοιες του πλουραλισμού και της πολυπολιτισμικότητας τονίζοντας ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές ιδέες που είναι εντελώς ασύμβατες μεταξύ τους, την έννοια της ανοιχτής κοινωνίας (μέχρι ποιού σημείου;), την πλάνη της ισότητας των πολιτισμών, την ιδιότητα του πολίτη και τους όρους της ιθαγένειας (μια πολιτική-νομική έννοια) και της εθνικότητας (μια ηθική-πολιτισμική έννοια), το μεγάλο ζήτημα της μοντέρνας φτώχειας και της αγοράς εργασίας, καθώς και την εξαιρετικά σύνθετη έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ποια ακριβώς είναι;). Διαφορετικά κεφάλαια του βιβλίου αφιερώνονται στην «περίπτωση του ισλάμ» και στον ισλαμικό εξτρεμισμό: πρέπει να διακρίνουμε τη μουσουλμανική θρησκεία από την ισλαμική πολιτική ιδεολογία που οδηγεί σε ακρότητες; Είναι ο μουσουλμανισμός συμβατός με την κοσμική δημοκρατία και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών; Πόσοι μουσουλμάνοι στηρίζουν και πόσοι ανέχονται υπό όρους τον ισλαμικό φονταμενταλισμό;
Η μελέτη της Τριανταφύλλου συμπληρώνεται από μια πολυσέλιδη βιβλιογραφία για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα για το σύνθετο αυτό θέμα, ενώ σε κάθε σελίδα υπάρχουν παραπομπές σε σχετικά άρθρα και διεθνείς μελέτες. Ίσως δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι η πολυγραφότατη συγγραφέας είναι ιστορικός, με διδακτορικό στην αμερικανική ιστορία και πολιτισμό από την φημισμένη EHESS στο Παρίσι, όπου πρόσφατα ολοκλήρωσε και μεταδιδακτορικές σπουδές στη ρωσική ιστορία. Με την ιδιότητα αυτή, δεν έχει σταματήσει στιγμή να μελετάει, να εμβαθύνει τις γνώσεις της και να γράφει για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Και να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Πλουραλισμός, Πολυπολιτισμικότητα, Ενσωμάτωση, Αφομοίωση» θα γίνει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Για τη μελέτη της Σώτης Τριανταφύλλου θα μιλήσουν ο Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Αλέξιος Ζέππος.
Το βιβλίο «Πλουραλισμός, Πολυπολιτισμικότητα, Ενσωμάτωση, Αφομοίωση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
INFO
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19:00
Πολυχώρος Μουσικής Βιβλιοθήκης Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής»
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Β. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη