Στα «βαθιά νερά» της υλοποίησης ακόμα μίας δέσμης μνημονιακών μέτρων ρίχνεται η κυβέρνηση.
Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στρέφει την προσοχή της κυρίως στο ασφαλιστικό και στον ΑΔΜΗΕ (που περιλαμβάνεται στη λίστα των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου).
Ο πρωθυπουργός σήμερα στις 9.30 το πρωί θα έχει στη Βουλή την καθιερωμένη εβδομαδιαία άτυπη σύσκεψη εργασίας με κορυφαίους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Εκεί αναμένεται να «κλειδώσουν» τα επόμενα βήματα τόσο σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, όσο και σε επίπεδο στρατηγικής, αφού αύριο, Τρίτη, καταφθάνει στην Αθήνα και πάλι το κλιμάκιο των επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από την Τετάρτη.
Διμέτωπος από Μαξίμου
Πέρα από το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, οι απαιτήσεις των δανειστών εστιάζουν σε δύο σημεία:
• Πρώτον, σε περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ενόψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, «είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε». Μιλώντας στο iefimerida.gr , οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι υπάρχει σχέδιο εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και προσθέτουν: «Επιμένουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή να δεχτούν την αύξηση των εισφορών». Δεν διστάζουν, μάλιστα, να εκτιμήσουν ότι αν τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο «θα ενεργοποιηθούν δίαυλοι σε ανώτερο επίπεδο, όπως έγινε και με το μοντέλο των "κόκκινων" δανείων» που αφορούσαν την προστασία της πρώτης κατοικίας.
• Δεύτερον, στον ΑΔΜΗΕ, με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο να είναι εντατικές. Στόχος της κυβέρνησης να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή του διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, Π. Σκουρλέτης, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις, τις επόμενες μέρες, με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η Αθήνα είναι κάθετη: Τα δίκτυα πρέπει να παραμείνουν σε δημόσια κατοχή και αντιδρά έντονα στις αξιώσεις των δανειστών να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτη. «Δεν το συζητάμε», δηλώνει κατηγορηματικά υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος στο iefimerida.gr και εκφράζει την αισιοδοξία του για θετική έκβαση των συζητήσεων.
Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι έχουν γίνει δύο προτάσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Μία να γίνουν ανταλλαγές μετοχών με άλλες εταιρείες όπου βρίσκεται το Δημόσιο και η άλλη να υπάρξει απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με τη σχετική, βέβαια, αποζημίωση προς τη ΔΕΗ -αυτή η δεύτερη λύση κοστίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Η Αθήνα, πάντως, παραμένει… καχύποπτη και δεν αποκλείει ότι οι δανειστές θα επανέλθουν στις αξιώσεις τους για ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».
Στο Eurogroup ο Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου και θα γίνει συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, ενώ αύριο θα παραβρεθεί στο Ecofin.
Με την προϋπόθεση ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά, εντός του επόμενου δεκαημέρου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το δεύτερο «πακέτο» μέτρων, η έγκριση του οποίου θα ανάψει το πράσινο φως για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.