Σε «καζάνι» που σιγοβράζει έχει μετατραπεί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, καθώς περίπου 6000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο και περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Στο μεταξύ, το τρένο που ήρθε από την Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει όσους μετανάστες το επιθυμούσαν, αναχώρησε με μόνο 50 άτομα. «Κάναμε τόσο δρόμο και θα γυρίσουμε πίσω» υποστηρίζαν οι υπόλοιποι.
Ωστόσο, το σημείο διέλευσης εξακολουθεί να παραμένει κλειστό κι εκεί έχουν συγκεντρωθεί μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένα επί ελληνικού εδάφους -αλλά και στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία κ.α.- βρίσκονται εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από μετανάστες. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλούνται ανυπολόγιστες ζημιές σε εμπόρους και μεταφορικές εταιρείες.
Νεκρός 22χρονος Μαροκινός από ηλεκτροπληξία
Ενας 22χρονος Μαροκινός έχασε το πρωί τη ζωή του, από ηλεκτροπληξία, στην Ειδομένη. Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.
Νωρίτερα, έχοντας εναποθέσει το άψυχο σώμα του 22χρονου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο και σκεπάζοντάς το μ' ένα μαύρο πανί, μετανάστες κατευθύνθηκαν προς το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απ' όπου τους απώθησαν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.
Μουζάλας: Θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι «σε 4 με 5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει» ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών». «Θα το διαχειριστούμε γρήγορα, όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά διαχειριστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε «στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία».
Ακινητοποιημένα τρένα γεμάτα με προϊόντα
Εκπρόσωποι δύο μεταφορικών εταιρειών, οι Δημήτρης Ιορδανίδης και Αναστάσιος Σαχπελίδης, που επισκέφθηκαν σήμερα την Ειδομένη, είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν 17 τρένα στη Γευγελή με 500-600 βαγόνια γεμάτα τρόφιμα, καζάνια με πετρέλαιο και χημικά, ακόμα και χριστουγεννιάτικα είδη από Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία που περιμένουν να γεμίσουν τα ράφια καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Αναφερόμενος στην κατάσταση ο κ. Μουζάλας είπε ότι πρέπει να σταματήσει, τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση αυτή αλλάζει με την Αστυνομία και ανέφερε «να δούμε πως μπορεί χωρίς αιματηρή βία να απεμπλακεί η κατάσταση». «Έχετε δίκιο όσοι λέτε ότι τα τρένα καθυστερούν κι αυτό είναι ένα χτύπημα για το εμπορικό μας ισοζύγιο. Είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μας να τελειώσει αυτή η κατάσταση».
Πλιάτσικο στους καταυλισμούς του ΟΗΕ και των ΜΚΟ
Εν τω μεταξύ, ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής που είχε στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και άλλες ΜΚΟ, έχει παραδοθεί στα χέρια προσφύγων και μεταναστών, που έχουν κάνει "πλιάτσικο" σε όλες τις προμήθειες των ΜΚΟ, σπάζοντας τις πλαστικές σκηνές και αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
«Χθες το βράδυ, ο καταυλισμός ήταν ήδη γεμάτος με 2.500-3.000 κόσμο. Προστέθηκαν άλλοι 2500 άνθρωποι που ήρθαν με 40 και πλέον λεωφορεία με αποτέλεσμα αυτό να πυροδοτήσει την κατάσταση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αλέξανδρος Βούλγαρης και προσθέτει: «Μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις προηγούμενες μέρες τόσο κόσμο αλλά από τη στιγμή που σταμάτησε η ροή αυτό ήταν αδύνατο».
Μέλη των ΜΚΟ αναγκάστηκαν τα ξημερώματα να εκκενώσουν τον καταυλισμό και στο σημείο έμεινε μόνο προσωπικό ασφαλείας. Από το πρωί, όλα τα μέλη των ΜΚΟ προσπαθούσαν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ξαναστήσουν τον καταυλισμό σε συνάρτηση όμως, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Βούλγαρης, με τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.