Σκληρός νομικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους πωλητές και τους αγοραστές ασφαλίστων κινδύνου (CDS) για το αν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός.
Ο οργανισμός που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό είναι η ISDA, η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής Παραγώγων στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, από τη στιγμή που κάποιος κάτοχος CDS θέσει το ερώτημα στην Ένωση, τότε μια ειδική 15μελή επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός. Αν 12 μέλη κρίνουν ότι το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους είναι πιστωτικό γεγονός, τότε η απόφαση δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και ενεργοποιούνται τα CDS.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι με χτεσινή της ανακοίνωση η ISDA τόνισε ότι θα αποφασίσει για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός μόνο όταν δημοσιευτεί η τελική συμφωνία, η οποία είναι αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση. Κανείς κάτοχος CDS δεν έχει υποβάλει μέχρι τώρα αίτηση.
Πάντως, ο πονοκέφαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή δεν είναι τα CDS αλλά το εθελοντικό κούρεμα. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι πολύ πιθανό κάποιοι ιδιώτες (τράπεζες, κλπ) να μην πειστούν από το IFF να συμμετάσχουν στο «εθελοντικό» κούρεμα αφού θα θεωρήσουν ότι οι όροι είναι δυσμενείς για αυτούς.