Μπλόκο έβαλαν χιλιάδες αγανακτισμένοι πολιτες στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τον Κάρολο Παπούλια, κατά την άφιξή του, ενώ μία ομάδα εκπαιδευτικών πέρασε μπροστά από τους επίσημους κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Ματαιώθηκε η παρέλαση.Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε εν μέσω αποδοκιμασιών ενώ στους δημοσιογράφους δήλωσε χαρακτηριστικά «Λυπάμαι γι αυτήν την κατάσταση. Είναι ντροπή να με λένε προδότη, πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου». Μάλιστα, ο κ. Παπούλιας επικοινώνησε τηλεφωνικά πριν από λίγο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να βγάλει και σκληρή ανακοίνωση από την Προεδρία, όπου θα καταγγείλει τους υποκινητές των επεισοδίων.
«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».
Σε ερώτηση αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».
Μπουτάρης: Ζητώ συγνώμη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι «Πρόκειται για απαράδεκτο και πρωτοφανες γεγονός. Ελαχιστοι διαδηλωτες εμποδισαν την παρελαση. Επικρατησε η δικτακτορια της μειοψηφίας. Προσβαλαν την ημερα και τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Ζητώ συγνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δηλωνω ότι ντρέπομαι για αυτούς τους συμπολίτες μου».
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατέβηκε από την εξέδρα και είχε συνομιλία με τους υπεύθυνους των αστυνομικών δυνάμεων, από τους οποίους ζήτησε να ξεκινήσει η παρέλαση. «Εδώ ξεφτυλιζόμαστε και σεις δεν κάνετε τίποτα. Αν σε 10 λεπτά δεν ανοίξει ο δρόμος θα πάρω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα φύγουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το σημείο, ώστε να μην μπορέσει το συγκεντρωμένο πλήθος να φτάσει στην εξέδρα των επισήμων.
Αγήματα παρέλασαν μπροστά στον κόσμο
Αν και η παρέλαση ματαιώθηκε, αγήματα που λάμβαναν μέρος παρέμειναν στο σημείο και πραγματοποίησαν παρέλαση ανάμεσα στον κόσμο που τους χειροκροτούσε.
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους είναι πολίτες, οπαδοί, μέλη του ΠΑΜΕ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γονείς και μαθητές, ακόμα και μέλη της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο που βρίσκεται η εξέδρα των επίσημων για να αποδοκιμάσουν και να διαμαρτυρηθούν.
Νωρίτερα μπλόκο στους φιλάθλους του Ηρακλή οι οποίοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παρέλαση έκαναν αστυνομικοίΟπαδοί της ομάδας προσπάθησαν να πλησιάσουν την εξέδρα των επισήμων αλλά τους σταμάτησαν διμοιρίες των ΜΑΤ.
Δηλώσεις πολιτικών
Η κ. Σοφία Γιαννακά (ΠΑΣΟΚ) δήλωσε: «Ζητώ συγγνώμη για τα επεισόδια κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι αξιοσέβαστο πρόσωπο και οποιαδήποτε εκδήλωση εναντίον του είναι λάθος.»
Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ): «Είναι ανάγκη να τιμούμε τον ύψιστο θεσμό της παρέλασης και δεν πρέπει να θίγουμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της για την διάλυση του κοινωνικού ιστού»
Δημήτρης Στρατούλης (ΣΥΝ): «Ο κόσμος είναι οργισμένος και δεν πρέπει να τον φωτογραφίζουμε πολιτικά. πρέπει να φύγει η κυβέρνηση, διότι οδηγούμαστε σε κοινωνικό εμφύλιο.»
Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ): «Απαράδεκτα τα όσα ειπώθηκαν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά υποκινούνται από ακραίες αριστερίστικες ομάδες, όσοι πιστεύουμε στην δημοκρατία, στο πολίτευμα και στην πατρίδα, να πάρουμε πολιτικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. »
Ηλίας Μόσιαλος (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος): «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους. Το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα»
Χρήστος Παπουτσής (υπουργός Προστασίας του Πολίτη): «Την ημέρα μνήμης και σεβασμού των ηρώων που έπεσαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ορισμένοι, ελάχιστοι, με μειωμένη κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα, επέλεξαν να οργανώσουν τη δράση και τις πράξεις τους επιχειρώντας την ταπείνωση των θεσμών, του Έθνους και του λαού» και καταλήγει αναφέροντας: «Όσοι καλλιεργούν και καλύπτουν πολιτικά αυτά τα φαινόμενα, έχουν βαρύτατες ευθύνες. Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους»
Γιάννης Μαγκριώτης(υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):«Η δυσφορία και η αγανάκτηση του απλού πολίτη, του νέου είναι απολύτως κατανοητές και δικαιολογημένες. Τις άλλες μορφές όμως αντιδράσεων η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να τις κατανοήσει, δεν τις αποδέχεται και δεν θα τις αποδεχθεί ποτέ. Γιατί όλοι ξέρουμε πως μια μέρα σαν τη σημερινή έχει πολύ πιο υψηλούς συμβολισμούς και αξία, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και της κοινωνίας».