Λίγο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε το «πράσινο φως» στη γαλλική πολεμική αεροπορία να επιτεθεί σε θέσεις του ISIS στη Συρία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως η επίθεση στο Παρίσι ήταν «μία πράξη πολέμου». Ετσι η Γαλλία δήλωσε «παρών» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αριθμούς (στρατιώτες, μαχητικά, πολεμικά πλοία κ.λπ.) μπορεί να χτυπήσει τους τζιχαντιστές.
Η Γαλλία διαθέτει στρατό σε πολλά σημεία της Γης. Ενδεικτικό είναι πως μόνο στην Αφρική υπηρετούν περίπου 3.000 στρατιώτες. Μάλιστα η Γαλλία είναι η μόνη χώρα, μετά από τις ΗΠΑ, που διαθέτει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και φυσικά είναι μία από τις εννέα χώρες παγκοσμίως που διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Η Γαλλία διαθέτει πάνω από 215.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες
Εχει ένα μεγάλο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων σε όλη την Αφρική.
Η Γαλλία κατασκευάζει πολεμικά πλοία.
Διαθέτει ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία διαθέτει πυρηνικά όπλα. Το Παρίσι υποστηρίζει πως έχει έως και 300 πυρηνικές κεφαλές σε υποβρύχια, έτοιμες να πυροδοτηθούν.
Στο γαλλικό στρατό περιλαμβάνεται και η, μια ελίτ νεοσύλλεκτων από διάφορες χώρες. Οι στρατιώτες που υπηρετούν στη λεγεώνα προέρχονται από 150 χώρες και είναι πανέτοιμοι για να μπουν πρώτοι στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα οι ξένοι που κατατάσσονται στη Λεγεώνα των Ξένων μπορούν μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας να κάνουν αίτηση για τη γαλλική υπηκοότητα.
Στη πολεμική αεροπορία της Γαλλίας υπηρετούν 57.000 άνδρες και διαθέτει 600 αεροσκάφη.
Τα περισσότερα μαχητικά είναι Mirage και Rafale, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στη Γαλλία
Υπενθυμίζεται όμως πως η Γαλλία έχει και ένα ακόμα ατού. Είναι μέλος της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, του ΝΑΤΟ. Μπορεί από μόνη της να διαθέτει ένα πολύ ισχυρό στρατό, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη της υπερατλαντικής συμμαχίας, είναι υποχρεωμένα να την βοηθήσουν στρατιωτικά σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ .