Σε διακεκαυμένη ζώνη εισέρχεται η κυβέρνηση. Μετά τις δύο πρώτες απώλειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από τις διαγραφές των Στ. Παναγούλη και Ν. Νικολόπουλου από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντίστοιχα, καλείται να αντιμετωπίσει με συρρικνωμένη πλειοψηφία 153 βουλευτών τον σκόπελο του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών.
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, υποστηρίζουν πώς οι συγκεκριμένες απώλειες δεν επηρεάζουν στο παραμικρό την κυβερνητική πορεία και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προδικάσει τα μελλούμενα, ιδιαίτερα αν βαδίζει πάνω σε κινούμενη άμμο.
Είναι ενδεικτικό πως το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι (χθες) το μεσημέρι, διαβεβαίωνε πως δεν ανησυχεί για άλλη απώλεια –η παραίτηση Σακελλαρίδη άλλωστε αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Χρ. Βερναδάκη και δεν επηρέασε την κυβερνητική πλειοψηφία. Εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς λίγες ώρες αργότερα «χτύπησαν» οι κκ Νικολόπουλος και Παναγούλης αναγκάζοντας τους δύο πολιτικούς αρχηγούς του κυβερνητικού συνασπισμού να τους διαγράψουν.
Φόβοι για την κυβερνητική συνοχή
Το iefimerida είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η ανακοίνωση του Δημήτρη Καμμένου ότι στηρίζει το πολυνομοσχέδιο αποτέλεσε «βάλσαμο» για τους ΑΝΕΛ -και όχι μόνο…- καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι μπορεί να προστεθεί στους αντάρτες.
Με δεδομένο, πάντως, το εύρος και το βάρος των επερχόμενων μέτρων, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την αντοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα αποτελέσει, πλέον, και το μεγάλο ζητούμενο.«Κανείς από μας δεν θέλει να γίνει μάντης κακών, ωστόσο…», έλεγε με νόημα κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι οι επόμενες μέρες θα είναι σαφώς δύσκολες.
Το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στους αγρότες, που περιλαμβάνεται στα επόμενα προαπαιτούμενα, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό σημείο τριβής με τους βουλευτές της Περιφέρειας. Το προχθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, άλλωστε,ήταν το πρώτο μήνυμα του αγροτικού κόσμου προς το Μαξίμου. Σήμα, που κατέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές.
Στο... όνομα του Χρέους
Παράλληλα το ανοιχτό μέτωπο του ασφαλιστικού, που συζητείται ήδη μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και των δανειστών, είναι ο δεύτερος «πονοκέφαλος» του κυβερνητικού επιτελείου. Όπως όλα δείχνουν, έρχονται τεκτονικές αλλαγές και μεγάλες ανατροπές όχι μόνο για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά και για τους υφιστάμενους.
Στο «δια ταύτα», η πλειοψηφία των 153, πλέον, βουλευτών, σε μόλις δυο μήνες κυβερνητικής θητείας, αρχίζει από δω και μπρος να έρχεται αντιμέτωπη με τα δύσκολα. Βασικός στόχος είναι η κυβέρνηση να περάσει αλώβητη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στο… όνομα της έναρξης της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.
Στη συνέχεια θεωρείται βέβαιο ότι το Μαξίμου θα επανεξετάσει όλα τα δεδομένα επιχειρώντας να διαμορφώσει εκ νέου τη στρατηγική του και, πιθανότατα, νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.