Μπρα ντε φερ της Ε.Ε. με τις τράπεζες για το κούρεμα - iefimerida.gr

Μπρα ντε φερ της Ε.Ε. με τις τράπεζες για το κούρεμα

Βρυξέλλες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ολονύκτιο θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή σύνοδος των 17 ηγετών της Ευρωζώνης που ξεκινά στις 19.00 ώρα Βελγίου στις Βρυξέλλες και αναμένεται να κρίνει το «κούρεμα» της Ελλάδας. «Στόχος της Ελλάδας είναι να δοθεί λύση σήμερα» τόνιζε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή εξηγώντας ότι στην απόφαση των "17" θα περιγράφεται και το haircut που θα γίνει στο ελληνικό χρέος το ύψος του οποίου - σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες - θα κυμαίνεται στο 50%.

Ενδεικτικό της ασάφειας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, που έφτασε χθες στις Βρυξέλλες, ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι θα καταλήξουν σήμερα οι ηγέτες της ευρωζώνης σήκωσε χαρακτηριστικά τους ώμους αφήνοντας να διαφανεί ότι είναι ακόμη άδηλη η έκβαση. Όταν τον ρωτήσαμε επίσης αν έχει ενημερωθεί για τις πληροφορίες ότι επίκειται νέα Σύνοδος Κορυφής στις 4 Νοεμβρίου, χαριτολογώντας απάντησε «Ποιες 4; Στις 4 το πρωί εννοείτε...» προϊδεάζοντας για ολονύκτιες διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου.

Το μπρα ντε-φερ με τις τράπεζες πάντως συνεχίζεται καθώς τόσο οι εκπρόσωποι των 4 ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με τους οποίους συνομίλησε προχθές ο κ. Ευ. Βενιζέλος, όπως και ο πρόεδρος του IIF κ. Τσάρλς Νταλάρα διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να δεχθούν τόσο μεγάλο «κούρεμα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομίλησε χθες επί μακρόν και με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών. «Περιμένουμε τις προτάσεις τους» είπε κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν και σήμερα μέχρι το «παρά πέντε» της Συνόδου οπότε οι τραπεζίτες θα καταθέσουν τις αντι-προτάσεις τους σε σχέση με τις δυνατότητες εθελοντικής τους συμμετοχής στο αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας την στάση των τραπεζών έλεγε χθες το βράδυ ότι «οι τραπεζίτες είναι έξαλλοι» σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές γι' αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί λύση». Μάλιστα εκτιμάται ότι πολύ πιθανόν στη Σύνοδο της Ευρωζώνης να εκπροσωπηθούν και οι ιδιώτες -κάτι που είχε γίνει και την 21η Ιουλίου. Η ελληνική πλευρά πάντως είναι προετοιμασμένη επάνω σε 3-4 εναλλακτικά σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις εκδοχές ακόμη και την άρνηση για εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή εξετάζονται οι πιθανότητες για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός. «Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις» είπε προχθές ο κ. Βενιζέλος. «Σε μια διαπραγμάτευση κάθε πλευρά είναι στα... κάγκελα, αλλιώς δεν κάνει διαπραγμάτευση» ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο iefimerida ενώ πολύ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού προσέθετε: «Αυτό το μπρα ντε φερ έπρεπε να γίνει και ήρθε η ώρα...».

Γύρω στις 8.30 χθες το βράδυ τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στο ξενοδοχείο που διαμένει η ελληνική αποστολή, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο. Ντυμένος κάζουαλ, με αμάνικο πουλόβερ και σπόρ λαδί παντελόνι με τσέπες ο κ. Παπανδρέου έδειχνε ξεκούραστος και ευδιάθετος. Χαιρέτησε με ζέση τους τρείς δημοσιογράφους που βρισκόμασταν εκεί. «Ποιον περιμένετε;» «Εσάς κύριε Πρόεδρε» απαντήσαμε και χαμογέλασε.

Αμέσως μετά ξεκίνησε σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα έχουν μεσολαβήσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η σύσκεψη κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και σ' αυτή ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του IIF κ. Τσάρλς Νταλάρα προχθές στις 9 το βράδυ.

Κατά τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επιχείρησε να πείσει τον εκπρόσωπο 400 περίπου τραπεζών οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, να συναινέσει στην εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Επεσήμανε δε ότι η λύση αυτή είναι η μοναδική για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, όπως άλλωστε περιγράφει και η έκθεση του ΔΝΤ την οποία απεδέχθη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος του domino effect και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης αφού μη εθελοντική συμμετοχή θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου, το 90% των οποίων εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες.

Ο κ. Νταλάρα από την πλευρά του φέρεται να επέμεινε στη θέση του ότι «υπάρχουν όρια» στην εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών. Εξάλλου, αίσθηση προκάλεσε η αναβολή του Eco/Finn που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα το πρωί αλλά και του Eurogroup για το οποίο πληροφορίες ανέφεραν ότι θα συνεδρίαζε χθες. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι το Eco/Finn αναβλήθηκε "γιατί υπερκαλύπτεται από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης", ενώ το Eurogroup στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα, αφού η τεχνική γραμματεία του ασχολείται με το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η αναβολή του Eco/Finn σηματοδοτεί την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών πιθανόν να συνέλθει την Πέμπτη ή την Παρασκευή εφόσον επέλθει συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο της απόφασης την οποία θα εξειδικεύσουν στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 7-8 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες μετά δηλαδή από την Σύνοδο των G-20 που ξεκινά 3/11 στις Κάννες. Πάντως σήμερα στις Βρυξέλλες, συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής των "27" και εν συνεχεία η σύνοδος ηγετών της ευρωζώνης που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το ελληνικό ζήτημα. Στην συνεδρίαση αυτή θα μετέχουν και η διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ