To θετικό με τη συγγραφέα Σιμόν ντε Μποβουάρ, παρότι «έφυγε» το 1986, είναι ότι δεν σταματούν να μιλούν για εκείνη. Πολλά κείμενά της και ένας ωκεανός αλληλογραφίας περιμένουν να δημοσιευτούν.
Ενα νέο βιβλίο έρχεται αυτές τις ημέρες να προστεθεί στα αναρίθμητα δοκίμια που έχουν γραφεί για τη διάσημη Γαλλίδα. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η ιστορικός και ακτιβίστρια Marie-Jo Bonnet, μέλος του Μετώπου Oμοφυλοφίλων, και έχει τίτλο «Η Σιμόν ντε Μποβουάρ και οι γυναίκες».
Γιατί η Μποβουάρ έκρυψε την ομοφυλοφιλία της
Το βιβλίο εμβαθύνει σε ένα ερώτημα που έχει τεθεί από τους πάντες: Γιατί η Μποβουάρ έκρυψε και αρνήθηκε το γεγονός ότι ήταν bisexual; Πώς ήταν οι σχέσεις της με τις γυναίκες; Και ποιες ήταν οι συνέπειες αυτού του «ψέματος»;
Η συγγραφέας έχει στόχο να φωτίσει τις «κρυφές ζωές» της διάσημης ηγερίας του φιλοσόφου Ζαν-Πολ Σαρτρ και πιο διάσημης Γαλλίδας στα χρόνια μετά τον πόλεμο. Σε δύο βιβλία που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό της οι αναγνώστες ανακάλυψαν τις ερωτικές σχέσεις που διατηρούσε η Σιμόν ντε Μποβουάρ με γυναίκες.
Ξαφνιάζει το κυνικό και «προχωρημένο» στιλ με το οποίο μιλούσε η Μποβουάρ στα κείμενά της για τις λεσβιακές ηδονές. Στο «Δεύτερο Φύλλο» σημειώνει ότι αυτό που ζηλεύουν οι γυναίκες στους άνδρες είναι τα «θύματά» τους. Οταν η ερωμένη της Bianca Bienenfeld-Lamblin, ή αλλιώς Védrine, διάβασε τι έγραφε για εκείνη, πήρε την πένα και έγραψε με τη σειρά της το βιβλίο «Αναμνήσεις μιας νεαρής κοπέλας που ενοχλήθηκε», ώστε να εξηγήσει τι συνέπειες είχε πάνω της μια τέτοια προδοσία. Η νεαρή ήταν Εβραία και το θρυλικό ζευγάρι Σαρτρ-Μποβουάρ την εγκατέλειψε τα χρόνια του πολέμου (επειδή ήταν Εβραία).
H υπόθεση Μπιάνκα
Σε ηλικία 16 ετών η Μπιάνκα γίνεται ερωμένη της Μποβουάρ και στη συνέχεια ερωμένη του Σαρτρ. Η ιστορία ξεκινά το 1937, στο Λύκειο Μολιέρου στο Παρίσι, όπου η Μποβουάρ διδάσκει φιλοσοφία. Η νέα καθηγήτρια κατακτά αμέσως τις μαθήτριές της, με τη βραχνή φωνή, τον χειμαρρώδη λόγο και τα βαθιά νοήματα.
Η Μπιάνκα κατάγεται από μια πολονω-εβραϊκή οικογένεια, είναι μια όμορφη και κοκέτα 16χρονη, ενώ η Μποβουάρ είναι 29 ετών. Μιλάει στο μάθημα για την ελευθερία των γυναικών, για την οικονομική ανεξαρτησία τους, για την άρνηση του γάμου-σκλαβιάς και της μητρότητας. Μια μέρα γράφει στην καθηγήτριά της τον θαυμασμό της και η Μποβουάρ τής δίνει ραντεβού σε ένα καφέ της οδού de Rennes. Η συνάντηση είναι θερμή και η Μποβουάρ προτείνει στη μαθήτριά της να τη συναντήσει και κατ' ιδίαν.
Από τότε, κάθε Κυριακή η Μπιάνκα βρίσκει την Μποβουάρ («Κάστορα» την αποκαλούσε ο Σαρτρ) στο ξενοδοχείο της και μαζί κάνουν βόλτες στο Παρίσι, στα αντικάδικα, στον λόφο της Μονμάρτης. Σε μια εκδρομή στην εξοχή οι δύο γυναίκες γίνονται ερωμένες. Εκεί η Μποβουάρ τής μιλάει για τον Σαρτρ, τον οποίο συνάντησε στη Σορβόννη όταν έκανε μεταπτυχιακό. «Ηταν ο πιο άσχημος, ο πιο βρόμικος, αλλά και ο πιο έξυπνος διανοούμενος» της λέει για τον φιλόσοφο.
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ στο Σικάγο (φωτογραφία: Art Shay)
«Κατάλαβα αμέσως ότι αυτός ήταν ο έρωτας της ζωής της», έγραψε 50 χρόνια αργότερα η Μπιάνκα. Σαρτρ και Μποβουάρ ορκίστηκαν να μην παντρευτούν, να μην κάνουν παιδιά, ενώ ο διάσημος φιλόσοφος είχε αμέτρητες γυναικείες κατακτήσεις.
Η υπόθεση Ολγα
Η Μπιάνκα μαθαίνει γρήγορα ότι δεν είναι ο πρώτος γυναικείος έρωτας της Μποβουάρ. Εχει σχέση με μια άλλη Ρωσίδα μαθήτριά της, την Olga Kosakiewicz, μια εκκεντρική νεαρή που άρεσε στον Σαρτρ. Εκείνη δεν δέχεται τον έρωτά του και ο Σαρτρ παρηγορείται με την αδελφή της Wanda.
Μια μέρα η Μποβουάρ συμβουλεύει την Μπιάνκα να επισκεφθεί τον Σαρτρ για ένα φιλοσοφικό θέμα. Ο φιλόσοφος την ερωτεύεται, της γράφει καυτές ερωτικές επιστολές και εκείνη γίνεται ερωμένη του. Στα γράμματά της προς τον Σαρτρ, που έχουν δημοσιευτεί, η Μποβουάρ, ίσως από ζήλια, αρχίζει να μιλάει άσχημα για τη νεαρή κοπέλα και σε ραντεβού με την Ολγα στο Café de Flore την κοροϊδεύουν. Παράλληλα, όμως, βρίσκονται σε ερωτικό τρίγωνο.
Η αηδία για τις γυναίκες αλλά και το μίσος γι' αυτές είναι επίσης δύο παράδοξες πλευρές τής Σιμόν ντε Μποβουάρ που αποκαλύπτει το νέο βιβλίο. Ερωτεύεται την παιδική της φίλη Zaza γιατί μισεί τη μητέρα της. Είναι το ερωτικό τρίγωνο που επαναλαμβάνεται στις σχέσεις της με τον Σαρτρ, γράφει η Marie-Jo Bonnet.
«Ολα συμβαίνουν στη ζωή της Μποβουάρ σαν να μην άντεχε την έλξη της για τις γυναίκες», γράφει η Marie-Jo Bonnet στο βιβλίο, που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Γαλλία.