Συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου στην Αίγυπτο, όταν «χάθηκε» από τα ραντάρ αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία.
Αν και οι πρώτες πληροφορίες για την τύχη του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 224 άτομα, ήταν συγκεχυμένες, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις ανακοινώνοντας ότι το Airbus A-321 συνετρίβη στο Σινά.
Το αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σεΐχ, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Στην πτήση 79628 υπήρχαν 217 επιβάτες- κατά κύριο λόγο Ρώσοι τουρίστες, ανάμεσά τους 17 παιδιά- και πλήρωμα 7 ατόμων.
Δεν υπάρχουν επιζώντες
Παρά τις πρώτες αισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν επιζώντες. Από τους 217 επιβάτες, οι 17 ήταν παιδιά, 138 γυναίκες και 62 άνδρες. Οσο για την εθνικότητά τους, εκτός από τρεις Ουκρανούς, οι υπόλοιποι ήταν Ρώσοι σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Σοκαριστικές περιγραφές από το σημείο της τραγωδίας
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί και ήδη έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι ομάδες διάσωσης. Το αεροπλάνο κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά και οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στον τόπο του δυστυχήματος.
«Το Airbus έχει καταστραφεί εντελώς, το πιο πιθανό είναι πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί», δήλωσε αξιωματούχος ασφάλειας στο Reuters. Παρόλα αυτά, άλλος Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι ο ίδιος άκουσε φωνές από παγιδευμένους επιβάτες, μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο έχει κοπεί σε δύο κομμάτια. «Υπάρχει μέρος του αεροσκάφους με επιβάτες μέσα σε αυτό και οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν ακόμη να μπουν. Ελπίζουμε να βρούμε επιζώντες. Ακούμε κραυγές ανθρώπων που πονάνε από μέσα», δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ο αξιωματούχος. Ομως, το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε το πιο δυσοίωνο σενάριο, αφού αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες και πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.
«Βλέπω μία τραγική σκηνή μπροστά μου», είπε ο ίδιος αξιωματούχος. «Πολλοί νεκροί στο έδαφος και πολλοί που πέθαναν ενώ ήταν ακόμη δεμένοι στις θέσεις τους», είπε. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του αεροσκάφους, συμπλήρωσε «Κόπηκε στα δύο. Ενα μικρό κομμάτι, της ουράς, που κάηκε και ένα μεγαλύτερο που έπεσε σε βράχο. Εχουμε ανασύρει τουλάχιστον 100 σορούς και οι υπόλοιποι είναι ακόμη μέσα στο αεροσκάφος». Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι και τα 17 παιδιά που ήταν στην πτήση, ανασύρθηκαν νεκρά.
Στο σημείο βρίσκονται 45 ασθενοφόρα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, τόνισαν οι ίδιες πηγές από την Αίγυπτο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, καθώς στην περιοχή του βόρειου Σινά δρουν ομάδες τζιχαντιστών, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Το πλήρωμα είχε αναφέρει προβλήματα
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως την τελευταία εβδομάδα το πλήρωμα του αεροσκάφους είχε αναφέρει προβλήματα με τον κινητήρα. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει στην τεχνική υπηρεσία του αεροδρομίου Σαρμ Ελ Σεΐχ- από το οποίο ξεκίνησε το μοιραίο του ταξίδι- ότι υπήρχαν ζητήματα αποτυχίας λειτουργίας του κινητήρα.
Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά
Στη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας θα βοηθήσουν τα δεδομένα από τα μαύρα κουτιά. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, αυτά εντοπίστηκαν στο σημείο της συντριβής και αναμένεται το ταχύτερο δυνατό να αξιοποιηθούν ώστε οι ερευνητές να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το τι συνέβη στο αεροσκάφος πριν αυτό πέσει στο Σινά.
Αναφορές για μηχανικό πρόβλημα
Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν 18 ετών. Αιγυπτιακά ΜΜΕ αποδίδουν τη συντριβή του σε τεχνικό πρόβλημα. Μάλιστα, Αιγύπτιος πιλότος που ανέλαβε τη διερεύνηση των αιτών του δυστυχήματος δήλωσε στο Ahram Online ότι ο πιλότος του Airbus ανέφερε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι είχε πρόβλημα και ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι το αεροσκάφος επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Αλ- Αρις στο βόρειο Σινά.
Πριν από τη δήλωση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες, καθώς πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το αεροσκάφος είχε περάσει στον τουρκικό εναέριο χώρο και πως συνέχιζε το ταξίδι του με ασφάλεια, έχοντας επικοινωνήσει με τους εκεί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ενα αισιόδοξο σενάριο το οποίο δυστυχώς διέψευσε η ανακοίνωση από την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής υπηρεσίας αερομεταφορών, Σεργκέι Ιζβόλσκι, το αεροσκάφος έπρεπε να κάνει επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου 23 λεπτά μετά από την απογείωσή του, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ.
Συλλυπητήρια από Πούτιν
Με ανακοίνωσή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβαινόντων στο αεροσκάφος που συνετρίβη και κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους. Ηδη, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα αρμόδια υπουργεία να προσφέρουν βοήθεια σε αυτές τις οικογένειες και ζήτησε άμεση αποστολή διασωστών στο Σινά. Μία ρωσική ομάδα ερευνών ταξιδεύει προς το σημείο της τραγωδίας, μαζί με εγκληματολόγους που έχουν εμπειρία σε συντριβές αεροσκαφών. Παράλληλα, άνοιξε ποινική υπόθεση για «παραβίαση των κανονισμών πτήσης και προετοιμασίας».
Οι συγγενείς των ανθρώπων που βρίσκονταν στην πτήση έχουν αρχίσει ήδη να συρρέουν στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, της Αγίας Πετρούπολης, αγωνιώντας να μάθουν κάποιο νέο.
«Θα συναντούσα τους γονείς μου», είπε σοκαρισμένη η 25χρονη Ελα Σμιρνόβα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Την τελευταία φορά που τους μίλησα μου είπαν ότι ήδη ήταν στο αεροπλάνο και μετά άκουσα την είδηση. Θα συνεχίσω να ελπίζω ότι είναι ζωντανοί, αλλά ίσως να μην τους ξαναδώ ποτέ», συμπλήρωσε.
Οι επιβαίνοντες στην πτήση ήταν ασφαλισμένοι από την εταιρεία Ingosstrakh, η οποία θα καταβάλει 20.000 λίρες για κάθε επιβάτη, σύμφωνα με την Pravda. Πιλότοι της πτήσης ήταν οι Βαλερί Νέμοφ και Σεργκέι Τρουκάτσιοφ.