Περίπου 32 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Αμπου Ντάμπι, αυτό που ήταν κάποτε μια άγονη έρημος, αποφασίστηκε το 2006 να μεταμορφωθεί στην πιο βιώσιμη οικολογική πόλη του κόσμου.
Το Masdar Project ήταν ένα φιλόδοξο έργο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα οποία ουσιαστικά σχεδίασαν και θέλησαν να χτίσουν από το μηδέν την πόλη του μέλλοντος, με μοναδική αρχιτεκτονική, τεχνολογία και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα μεταφορών.
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2006 και το κόστος υλοποίησης του σχεδίου υπολογίστηκε στα 18 με 22 δισ. δολάρια. Και ενώ όλα ξεκίνησαν καλά και το πρώτο στάδιο κατασκευής αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί το 2009, ήρθε η οικονομική κρίση του 2008 και το πρότζεκτ πάγωσε. 'Η εστω καθυστέρησε. Εξι κτίσματα είναι ήδη έτοιμα αλλά η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατασκευής της οικολογικής πόλης πήρε παράταση για... φέτος! Ολόκληρη η πόλη αναμένεται να έχει... ανεγερθεί έως το 2020 με 2025. Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώθηκε το μπάτζετ που θα διατεθεί για την κατασκευή του στα 18,7 με 19,8 δισ. δολάρια.
Η πόλη μόλις ολοκληρωθεί θα καλύπτει έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα φιλοξενεί συνολικά 45.000 με 50.0000 άτομα και 1.500 επιχειρήσεις. Η τοίχοι στη Masdar City έχουν χρώμα τερακότας και ο στόχος είναι να μοιάζει ολόκληρη, από απόσταση, με έναν τεράστιο κύβο. Κατά το σχεδιασμό της πόλης έχουν προβλεφθεί τα πάντα, όπως η θερμοκρασία στους δρόμους της η οποία θα κυμαίνεται στους 15 με 20 βαθμούς Κελσίου λιγότερο από ότι στην έρημο που την περιβάλλει. Κατά κύριο λόγο αυτό θα οφείλεται στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης. Τα κτίρια χτίζονται το ένα κολλητά στο άλλο και έχουν όλα μεγάλο ύψος προκειμένου οι δρόμοι ανάμεσα τους να είναι σκιεροί. Η εταιρεία σχεδιασμού της πόλης για να πετύχει τη... φυσική δροσιά μελέτησε την κατασκευή πόλεων όπως το Κάιρο. Κάπως έτσι διαπίστωσαν ότι τέτοιες πόλεις διατηρούνταν δροσερές έχοντες στενούς και κοντούς δρόμους, όχι μεγαλύτερους των 70 μέτρων. Δεν έμειναν βέβαια σε αυτά, αφού κάποια κτίρια χτίστηκαν με ειδικές προδιαγραφές έτσι ώστε να λειτουργούν ως... κλιματιστικά για όλη την πόλη! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δημιουργεί δροσερό αεράκι που θα διαχέει στους δρόμους:
Ο αρχικός σχεδιασμός της πόλης απαγόρευε τα αυτοκίνητα και οι όποιες μετακινήσεις των πολιτών της θα γίνονταν με τα πόδια ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ή με ποδήλατα. Φυσικά η απουσία αυτοκινήτων συμβάλει και στη διατήρηση της... δροσερής αύρας στην πόλη.
Βέβαια η κρίση του 2008 επηρέασε και αυτόν τον τομέα. Ετσι το σχέδιο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στην Masdar ναυάγησε. το 2010 αποφασίστηκε να επιτραπεί στη πόλη η κυκλοφορία ηλεκτρικών και άλλων οχημάτων καθαρής ενέργειας στην πόλη.
Ο Μαλαπέρτ μοιράστηκε την εκπληκτική σειρά φωτογραφιών του από τη Masdar «City of Possibilities» στο Business Insider:
Ετσι θα γίνει η πόλη μόλις ολοκληρωθεί