Χειραψία, φιλί ή πιάσιμο από τον ώμο: Ο χάρτης του σώματος που δείχνει ποιες επαφές και πότε επιτρέπονται [εικόνες] - iefimerida.gr

Χειραψία, φιλί ή πιάσιμο από τον ώμο: Ο χάρτης του σώματος που δείχνει ποιες επαφές και πότε επιτρέπονται [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένα συχνό δίλημμα. Συναντάτε κάποιον στον δρόμο και μέσα σε δευτερόλεπτα πρέπει να αποφασίσετε αν θα κάνετε χειραψία ή αν θα τον φιλήσετε στο μάγουλο. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και όταν θέλετε να ακουμπήσετε κάποιον: τον πιάνετε στον ώμο ή από το χέρι;

Επειδή, λοιπόν, προκύπτουν ένα σωρό διλήμματα, οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις και είναι άκρως διαφωτιστικές.

Σε... χάρτες του σώματος απεικονίζονται οι «κόκκινες» γραμμές και εκείνες που είναι αποδεκτές. Οπως φαίνεται, οι γυναίκες είναι πιο αυστηρές απ' ό,τι οι άνδρες, όσον αφορά το άγγιγμα κάποιου αγνώστου. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος για τις γυναίκες είναι απαγορευμένο για κάποιον μη οικείο, ενώ στους άνδρες είναι άβολο.

Χειραψία, φιλί ή πιάσιμο από τον ώμο: Ο χάρτης του σώματος που δείχνει ποιες επαφές και πότε επιτρέπονται  [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στην έρευνα του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε 1.500 άτομα σε πέντε χώρες (Βρετανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία), οι Βρετανοί παρουσιάζονται να μην «τρελαίνονται» για αγγίγματα. Οι Ιταλοί και Φινλανδοί παρουσιάζονται πιο άνετοι. Γεγονός πάντως είναι πως σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα ήταν παρόμοιο σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν.

Ο καθηγητής Ντουνμπάρ, κορυφαίος εξελικτικός ψυχολόγος, τόνισε πως η επαφή βοηθά στην διατήρηση των σχέσεων, καθώς εκκρίνονται ενδορφίνες, οι ορμόνες που μας κάνουν χαρούμενους.

«Το άγγιγμα είναι κάτι καθολικό. Ο πολιτισμός είναι εκείνος που καθορίζει πως τον βιώνουμε και πως ανταποκρινόμαστε», αναφέρει και συνεχίζει:

«Ακόμη και στην εποχή των κινητών και των κοινωνικών μέσων, το άγγιγμα εξακολουθεί να είναι σημαντικό στην δημιουργία και την διατήρηση δεσμών μεταξύ των ανθρώπων».

Στον παρακάτω «χάρτη» βλέπουμε πόσο άνετα είναι τα αρσενικά και τα θηλυκά με το άγγιγμα σε διάφορα μέρη του σώματος. Με κίτρινο είναι το «άνετα» και με μαύρο το «άβολα». Δείχνει τη μεταβολή, που υπάρχει, από διαφορετικούς ανθρώπους, όπως φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες και άγνωστοι.

Χειραψία, φιλί ή πιάσιμο από τον ώμο: Ο χάρτης του σώματος που δείχνει ποιες επαφές και πότε επιτρέπονται  [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ