Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν κυβέρνηση και Κουαρτέτο τόσο στο θέμα των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και στο θέμα του ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.
Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με δεδομένο ότι σήμερα εκπνέει και η παράταση που δόθηκε- με απλό δελτίο τύπου- θα αναζητηθεί λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα και σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύψει τα ισοδύναμα που απαιτούνται, έτσι ώστε να συμφωνήσει με τους θεσμούς και να εκπληρώσει και αυτό το προαπαιτούμενο. Σημειωτέον, πάντως, ότι έμπειροι νομικοί εξακολουθούν να διατυπώνουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί νομικά η εφαρμογή 2 διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στο ίδιο αντικείμενο (εκπαίδευση), όπως επίσης για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί ο ειδικός υπερμειωμένος συντελεστής, ο οποίος εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.
Ορθάνοικτο παρέμεινε και το θέμα των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη και είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων δεν παρέστη ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. Αυτό που σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης είναι ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε ένα- δύο ζητήματα όπως για παράδειγμα η αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους αιτούνται υπαγωγής χωρίς να το δικαιούνται, αλλά στα επίμαχα δεν υπάρχει η παραμικρή προσέγγιση.
Οι δηλώσεις Ολάντ για το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των «κόκκινων» δανείων έχουν ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο ήτοι στο Eurogroup ή ακόμα πιο ψηλά, θεωρώντας ότι η προστασία των νοικοκυριών δεν μπορεί να είναι αιτία εμπλοκής σε αξιολόγηση όπου τα μείζονα είναι άλλα (ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση).
Ωστόσο, το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την Τρόικα με αντικείμενο παρόμοιο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που δεν «περνούσε» από την κυπριακή Βουλή, τελικά οι Κύπριοι υποχώρησαν και υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να πάρουν την τελευταία δόση του δικού τους προγράμματος.