Την άποψη ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα από μηδενική βάση στο χώρο της Κεντροαριστεράς εξέφρασε μιλώντας Στο Κόκκινο η Άννα Διαμαντοπούλου. Διαβάστε τι συμβαίνει στο παρασκήνιο.
Τάχθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο συνένωσης ή συμπράξεων κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ενώνοντας κομμάτια δεν αθροίζονται δυνάμεις" και έφερε ως παράδειγμα μοντέλου για την Ελλάδα την προγραμματική συμφωνία που είχε συναφθεί στο παρελθόν στο Επινέ της Γαλλίας καθώς και στη Γερμανία.
Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης:
Για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στον προοδευτικό χώρο
-Εκτιμώ ότι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού είναι πάλι προ των πυλών. Οι πολίτες θα αναζητήσουν πολύ συγκεκριμένες, συγκροτημένες, σοβαρές πολιτικές λύσεις και τα πρόσωπα που θα μπορούν να τις εφαρμόσουν.
-Θεωρώ ότι αυτό που περιγράφω είναι ένα νέο σχήμα, το οποίο βεβαίως θα βασιστεί και στα υπάρχοντα κόμματα και στην εμπειρία τους αλλά και σε πολλά νέα άτομα. Σε ανθρώπους που υπάρχουν στην κοινωνία και δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν.
-Πρέπει να γίνει συγκροτημένα μέσα από επιμέρους θεματικές που θα καταλήξουν σε προτάσεις και όχι μόνο σε μια τεχνοκρατική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα του μνημονίου.
-Να καταλήξουμε σε μια προγραμματική συμφωνία. Έχει ακουστεί στο παρελθόν και μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι για προγραμματική συνδιάσκεψη τύπου Επινέ όπως στη Γαλλία έχει γίνει και στη Γερμανία ένα τέτοιο εγχείρημα, όπου από πολλά μικρά κόμματα και μεσαία κόμματα αλλά που ευρύτερα ανήκουν στον ίδιο χώρο συμφώνησαν και έτσι μπορεί να προκύψει κάτι νέο.
Για το αν θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα οι συνενώσεις κομμάτων στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς
-Δεν πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν συνενώσεις. Η ιστορία του συνασπισμού των κομμάτων με συνιστώσες που ήταν ένα πείραμα στον ΣΥΡΙΖΑ -κατά την άποψή μου πετυχημένο για το μέγεθος του κόμματος όταν ξεκίνησε- δε μπορεί να γίνει τώρα, σε μια χώρα σε κρίση όπου πρέπει να παίρνονται με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο αποφάσεις γρήγορα και να υπάρχουν άνθρωποι με πίστη και απόλυτη αποδοχή πολιτικών.
-Δε θεωρώ λοιπόν ότι μπορούμε να κάνουμε μια "ομπρέλα" και από κάτω να υπάρχουν διάφορα κόμματα, κομματίδια, αρχηγοί ή όργανα που πρέπει να συνεδριάζουν και να ψηφίζουν... Δε νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει...
Για την ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας
-Το θέμα δεν είναι να ενώσουμε κομμάτια για να αθροίσουμε δυνάμεις. Δεν αθροίζονται έτσι δυνάμεις. Το θέμα δεν είναι επίσης τα πρόσωπα ούτε οι διαχωρισμοί έτσι όπως έχουν γίνει. Το μνημόνιο-αντιμνημόνιο κατέρρευσε,
Για το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού
-Αυτοί που ήρθαν στο συνέδριο δεν εκλήθησαν να πουν αν θα συνενωθούν ή αν θα πάνε μαζί η χώρια αλλά να δούμε αν μπορούν να καταθέσουν μια πειστική προοδευτική πρόταση, τεκμηριωμένη με λαϊκή υποστήριξη, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί ο χώρος.
-Είχα αποστείλει πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέρος στο διεθνές συνέδριο αλλά δεν απάντησε. Θετικά απάντησαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Η εκδήλωση από το Δίκτυο της Διαμαντοπούλου
Η Αννα Διαμαντοπούλου έκανε χθες μια πρώτη προσπάθεια για τη συνεννόηση στο χώρο της κεντροαριστεράς με εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα και βασικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
Καλεσμένοι ήταν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης με αντικείμενο τις «προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο». Στο διεθνές συνέδριο το «παρών» έδωσαν ο Κώστας Σημίτης και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, και σχεδόν όλοι οι βουλευτές (και πρώην) του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, παπανδρεϊκοί, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και Ρεγγίνα Βάρτζελη, ενώ από την πρώτη σειρά άκουσε την ομιλία του φίλου του Μάσιμο (Ντ’ Αλέμα) ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κ. Πικραμμένος. Παρόντες και οι κ.κ. Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Μαγκριώτης, Αννυ Ποδηματά και Κώστας Τριαντάφυλλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Η κ. Γεννηματά, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και αρκετών νυν και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έκανε σαφές άνοιγμα σε συνεργασίες, με σκοπό τη δημιουργία μίας ενωμένης, πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι “οι πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές επιστρέφουν. Αυτόν τον λόγο αναζητούν οι Έλληνες πολίτες.Νέα προοδευτική πρόταση από μια ενωμένη, μεγάλη, πλειοψηφική Κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων”.
Το μήνυμα από την κ. Γεννηματά σαφές:
«Ζητώ την συμμετοχή όλων όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να είναι παρόντες χωρίς άλλες δεσμεύσεις, στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες. Τόνισε δε ότι “θέλουμε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να είναι η κεντροαριστερά των λύσεων και της προοπτικής. Μαζί με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες που μας συνδέουν διαχρονικά κοινή πορεία και αγώνες».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται ότι “άπλωσε” το χέρι του για συνεργασίες , ο οποίος προς το παρόν εμφανίστηκε ανοιχτός να ξεκινήσει ένα διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στη χώρα. Μιλώντας στην εκδήλωση, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι “το Ποτάμι δεν έχει καμία σχέση με το παλιό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος για αυτά που απασχολούν τη χώρα” και συμπλήρωσε όλο νόημα “άλλο η συμπόρευση με τους μηχανισμούς, άλλο ο διάλογος και η συνεργασία”. Προς αυτή την κατεύθυνση το Ποτάμι δημιούργησε προσωρινή ειδικού σκοπού επιτροπή, αποτελούμενη από τους Λυκούδη, Λυμπεράκη, Δρέττα, Μειμαρόγλου, Βούγιας - στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλα πρόσωπα- για να συντονίσει το διάλογο με τους πολίτες που ασφυκτιούν ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν συναντήθηκαν στο συνέδριο και επέλεξαν να μιλήσουν διαφορετικές ώρες. Από το Ποτάμι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση «συνεργασίας κομματικών μηχανισμών» και ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα όπως π.χ. ο εκλογικός νόμος αλλά τίποτα παραπάνω. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Σταύρου Θεοδωράκη στην ομιλία του «εμείς δεν θα πάμε σε παλιά σπίτια». Οταν η Αννα Διαμαντοπούλου ρώτησε αργότερα τον Σπύρο Λυκούδη να της εξηγήσει τι εννοεί ο κ. Θεοδωράκης «παλιά σπίτια» της εξήγησε ότι εννοεί την Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα θέλει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι
Ο κ. Ντ’ Αλέμα επέμεινε στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι), λέγοντας ότι «ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να μην είναι σοσιαλδημοκράτης, αλλά οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να έρθουν κοντά γιατί αφορά τη θετική εξέλιξη της Ελλάδας και η σοσιαλδημοκρατία εγγυάται λύσεις», ενώ η πρόεδρος του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «ο στόχος για οποιοδήποτε προοδευτικό σχήμα πρέπει να είναι τουλάχιστον του 20-25% αν θέλουμε να διαμορφώνει πολιτική ατζέντα».
Η μεγάλη κεντροαριστερά
Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί σοσιαλδημοκράτες ξένοι πολιτικοί βλέπουν με καλό μάτι μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε δημόσια τα τρία κόμματα να συνεργαστούν, για την στήριξη και υλοποίηση του 3ου Μνημονίου. Ενδεχομένως ο σοσιαλιστής κορυφαίος επίτροπος βλέπει με καλό μάτι και μια «συγχώνευση» των τριών κομμάτων σε ένα ενιαίο κόμμα, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής κεντροαριστεράς.
Στην τοποθέτηση Μοσκοβισί αναμένεται να απαντήσει αρνητικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρα κατόρθωσε να πείσει τους ευρωπαίους ότι ανήκει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αφού περιλαμβάνει και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνησή του, αλλά «πρόκειται για έναν μεταμφιεσμένο νεο-κομμουνιστή», όπως λένε πηγές της Σεβαστουπόλεως.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, αναμένεται να θίξει το θέμα της μεγάλης σοσιαλδημοκρατίας, με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.